• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • RESMİ İLANLAR
  • Asayiş
  • Yerel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Bölge
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. 27.sine OMÜ ev sahipliği yapıyor
Eğitim
25 Ekim 2023 - 16:14

27.sine OMÜ ev sahipliği yapıyor

1997 yılından günümüze kadar her yıl düzenlenen ‘Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nun 27’ncisi Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliği ile Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) gerçekleştiriliyor.

Eğitim
25 Ekim 2023 - 16:14
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
27.sine OMÜ ev sahipliği yapıyor

OMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi'nde düzenlenen sempozyum açılışına; samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selim Eren, Prof. Dr. Sevim Alışır, Genel Sekreter Prof. Dr. İdris Varıcı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Sempozyum Düzenleme Kurul Başkanı Doç. Dr. Kemal Özkurt, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Sempozyum, Sanat Tarihi alanındaki güncel çalışmaların paylaşılmasını, araştırmacılar ile öğrencilerin bir araya gelmesini hedefliyor. Sempozyum ana başlıkları ise; Sanat Tarihi Araştırmaları, Ortaçağ ve Sonrası Kazı-Yüzey Araştırmaları, Somut Kültürel Miras ve Korunması Araştırmaları, Mimari Restorasyon Çalışmaları ile Müzecilik alanları olacak.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum, kurum tanıtım filmi gösteriminden sonra protokol konuşmaları ile devam etti.

Vali Tavlı: “Geçmiş medeniyetler bereketli topraklar oluşturdu”

Samsun’un doğal güzelliklerinden ve tarihi kültüründen bahseden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Samsun’da doğal güzellikler muhteşem. Karadeniz Kuş Cenneti diyoruz ama buralara sadece kuş cenneti ve Karadeniz olarak bakamayız. O kuş cennetinin Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltasını oluşturan bir tarihi var. Bu deltaların üzerinde bilim insanlarımız çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaları bir araya getirmemiz lazım. Ayrıca geçmiş medeniyetler burada bereketli topraklar oluşturdu. Bereketli toprakları oluştururken üreten şehirleri de meydana getirmiş oldu. Bu konuda parça parça yapılan çalışmalar, OMÜ’nün değerli öğretim üyeleri ve siz gençlerimizle birlikte buranın tarihini çıkarabilirsek insanlığa başka bir hizmeti de dahil etmiş olmanın mutluluğunu hep beraber yaşamış oluruz.” diye konuştu.

“Bizim medeniyetimiz, tüm medeniyetleri koruyup kolluyor”

Medeniyetinin tarihine ve önemine vurguda bulunan Vali Tavlı, “Arkeolojik alanlar multidisipliner yaklaşımın tam da merkezi olan alanlardır. Bütün bilim dallarının orada çalışma yapması gerekiyor.  Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten bize miras olan tarih ve kültür kurumlarını görüyoruz. Atatürk, kültürün araştırılması ve kurulması için kurumlar oluşturarak bu kurumları bize miras bırakmıştır. Bizim medeniyetimiz, tüm medeniyetler tarihinin ve kültürünün hepsini sahiplenip ortaya çıkaran insanlıkla buluşturan ve bu kadim medeniyetleri koruyup, kollayan bir medeniyet olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Rektör Ünal: “Samsun tarihi bir dönemini yaşıyor”

Tarihin araştırılmadan yaşama devam edilmesinin güç olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Eğer geleceğe hâkim olacaksak ve geleceğe ilişkin bir şeyler inşa edeceksek önce geçmişteki köklerimizi sabitlenmesi ve bunun masanın üzerine konulması gerekiyor. Bu nedenle Samsun, tarihi bir dönemini yaşıyor. Türkiye’de kendisinden söz ettirecek müzemiz yakın zamanda açılacak. Bir taraftan bu sempozyumun, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında sadece resmî bir etkinlik olarak değil de bunun kültürünü oluşturmak ve toplumda heyecan uyandıran bir unsur olarak algılanmasını sağlamak için yaklaşık 10 gün süren bir etkinlik programı planlandı. Bunun içerisinde farklı çalıştaylar, sempozyumlar, sergiler ve tanıtımlar gerçekleştirildi.” dedi.

“Bir milletin anlatacak mitolojisi ve masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir”

Kültürel miraslara gösterilmesi gereken özen hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Ünal, “Bir milletin ihraç edilen, eklemlenen kültürlerle var olması ve bekasını garanti altına alması mümkün değildir. Özellikle kültür emperyalizminin bu kadar güçlü olduğu bir dünyada kendi kültürümüze, kendi değerlerimize, kendi kültürel mirasımıza el atma noktasında özel bir özen göstermemiz gerekiyor. Türk milletinin mirasının özel olarak çıkarılması, sergilenmesi ve bunun hikâyesinin de yazılması gerekiyor. Bu noktada hikâyenin yazılması hatta mitolojinin oluşturulması gerekiyor. Mitoloji, hikâye ve masal; bütün bunlar kültürümüzü taşıyan ve besleyen unsurlardır. Eğer bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. Kendisini ortaya koyacağı çok varlığı yok demektir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. Vedat Keleş: “Anadolu coğrafyası, dünya kültür tarihinin en önemli parçasıdır”

Anadolu coğrafyası dünya kültür tarihinin en önemli parçalarından biri olduğunu söyleyen İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, “Kültürel miras zamanın eskimeyen birikimleridir. Kültür bir toplumun en önemli dayanak noktalarından biridir. Eğer bu dayanak noktası ortadan kalkarsa toplumun bütün kesimlerinin zarar göreceği aşikârdır. Bu nedenle bizlere devredilen bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak hem bireysel olarak bir görevimiz hem de bütün kurumların önde gelen görevlerinden biri olmalıdır. Üzerinde yaşamış olduğumuz Anadolu coğrafyası dünya kültür tarihinin en önemli parçalarından biridir. Bu topraklar üzerinde yaşamak bizlere bir avantaj sağladığı gibi bizlere bir misyon da yüklemektedir.” ifadelerini kullandı.

“Arkeoloji ve Sanat Tarihi geleceğimize ışık tutan temel disiplinlerdir”

Arkeolojik kazılarda ve sanat tarihi kazılarında ortaya çıkan sanat eserlerinin, geleceğimize ışık tuttuğunun altını çizen Dekan Keleş, konuşmalarına şöyle devam etti:

“Ülkemizde kültürel miras çalışmalarının bin 800’lü yıllarda başladığı, Cumhuriyet döneminde ivme kazandığı ve son yıllarda da artış gösterdiği görülmektedir. Özellikle son yıllarda Arkeoloji ve Sanat Tarihi araştırmaları büyük bir ivme kazanmıştır. Bu ivme sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, bilim insanlarımızın Anadolu dışındaki coğrafyalarla da başarılı çalışmalara imza attığı ve bunları bilimsel yayınlara dönüştürüldüğü görülmektedir. Gerek arkeolojik kazılarda gerekse sanat tarihi kazılarında ortaya çıkan bu sanat eserleri, sadece birer sanat eseri değil, geçmiş ile günümüz arasında bağ kuran ve bunu geleceğe aktaran materyaller olarak da değerlendirilebilir. Bu bağlamda hem Arkeoloji hem de Sanat Tarihi, geçmişle günümüzü birleştiren ve geleceğimize ışık tutan temel disiplinler olarak bilinmektedir.” 

Doç. Dr. Kemal Özyurt: “Sempozyumun Samsun’da düzenlenmesi önemli bir anlam ifade ediyor”

Sempozyumun Samsun’da düzenlenmesinin tesadüf olmadığını dile getiren Sempozyum Düzenleme Kurul Başkanı Doç. Dr. Kemal Özyurt, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında, gelenekselleşmiş ve akademik dünyada kendine yer edinmiş olan ‘Ortaçağ ve Türk dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu’nun Samsun’da düzenlenmesi önemli bir anlam ifade etmektedir. Bu sempozyumun düzenlenmesinde yardımlarını gördüğümüz, vefa borcumuz bulunan kurumlar bulunmaktadır. Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı'nın teşvik edici desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür borçluyuz.” diye konuştu.

“Farklı üniversitelerden 250 kadar akademisyen bilgi alışverişinde bulunacak”

Sempozyumun akışını bildiren Doç. Dr. Kemal Özyurt, “Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen 250 kadar akademisyen, tebliğler sunacaklar ve bilgi alışverişinde bulunacaklar. Sunumlarımız sonrasında düzenlenecek gezilerde; Onur Anıtı, Bandırma Vapuru Müzesi, Karadeniz'deki ilk insan yerleşkesi olan Tekkeköy Mağaraları ve Anadolu'nun en eski ahşap camisi olan Çarşamba Göğceli Camii'ni katılımcılarımızla birlikte görme fırsatımız olacak.” dedi.

4 gün boyunca farklı oturumlarda birçok bildirinin sunulacağı ‘Sempozyum Programı’ ekli dosyada yer almaktadır.

Şila Kurumahmutoğlu
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
OMÜ ile Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Mesleki Eğitim İş Birliği Anlaşması İmzaladı
OMÜ ile Samsun Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Mesleki Eğitim İş Birliği Anlaşması İmzaladı
Canik’te TEKNOFEST ve TÜBİTAK Eğitimi
Canik’te TEKNOFEST ve TÜBİTAK Eğitimi
Büyükşehir’den engelli bireylere E-KPSS desteği
Büyükşehir’den engelli bireylere E-KPSS desteği
Trabzon'da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları
Trabzon'da 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları
RESMİ İLANLAR
RESMİ İLANDIR
SEBZE VE MEYVE ALINACAK
RESMİ İLANDIR
BAKIM VE ONARIM HİZMETİ ALINACAK
RESMİ İLANDIR
ÇOK NOKTADAN ÇOK NOKTAYA KURUMSAL AĞ TESİS EDİLECEK
Son Haberler
Bir Sigara Grubuna Daha Zam Geldi
Bir Sigara Grubuna Daha Zam Geldi
Büyük maçta gol atarsa o şarkı çalacak...
Büyük maçta gol atarsa o şarkı çalacak...
Bensu Soral ünlü markanın yüzü oldu
Bensu Soral ünlü markanın yüzü oldu
"Netanyahu adını tarihe şimdiden 'Gazze kasabı' olarak yazdırmıştır"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası brüt rezervini açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası brüt rezervini açıkladı
Cezayir’in İstanbul Başkonsolosu Meraimi’den Rektör Ünal’a Ziyaret
Cezayir’in İstanbul Başkonsolosu Meraimi’den Rektör Ünal’a Ziyaret

Ana Sayfa
RESMİ İLANLAR
Asayiş
Yerel
Gündem
Siyaset
Bölge
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bir Sigara Grubuna Daha Zam Geldi
Bir Sigara Grubuna Daha Zam Geldi
Büyük maçta gol atarsa o şarkı çalacak...
Büyük maçta gol atarsa o şarkı çalacak...