Kanada, Avustralya ve Birleşik Krallık, Filistin devletini resmen tanıdıklarını açıkladı. Bu tarihi adım, pazartesi günü BM Genel Kurulu marjında Suudi Arabistan ve Fransa’nın ev sahipliğinde yapılacak konferans öncesinde geldi.

Kanada Başbakanı Mark Carney, pazar günü yaptığı açıklamada, “İsrail’in mevcut hükümeti, sistematik olarak bir Filistin devletinin kurulma ihtimalini engellemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı. Carney, ülkesinin artık Filistin’i resmen tanıdığını duyurdu.

Benzer bir açıklama Avustralya hükümetinden geldi. Canberra yönetimi, Filistin devletini tanıdığını ilan ederken, “Hamas’ın Filistin’in geleceğinde hiçbir rolü olamaz” vurgusunu yaptı.Filistin'in kalbi Kudüs İngiltere'den 'özür' bekliyor

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer da yayımladığı video mesajında, “Filistin devletini tanıyoruz. Bu karar, barış umutlarını yeniden canlandırmak için atılmıştır” dedi. Starmer, Hamas’ın gelecekteki Filistin yönetiminde yer almayacağını belirterek, örgütle bağlantılı bazı isimlere yaptırım uygulanacağını açıkladı. Ayrıca İsrail’i “Gazze’deki vahşi saldırıları” durdurmaya çağırdı.

Bu üç ülkenin kararı, uzun süredir uluslararası diplomasi sahnesinde tartışılan “Filistin’in devlet olarak tanınması” sürecinde kritik bir eşik olarak görülüyor. Pazartesi günü Fransa’nın da başını çekeceği yeni tanıma dalgasının açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi