Oruç Nedir? Oruç Hangi Durumlarda Bozulur?
Oruç, İslam’ın beş şartından biridir ve temelde yeme, içme, cinsel ilişki ve benzeri bedensel ihtiyaçlardan uzak durmak olarak tanımlanır. Orucun amacı, kişinin nefsini terbiye etmek, Allah’a yakınlaşmak ve sabrı öğrenmektir. Ramazan ayında, sabah namazı ile akşam ezanı arasında bir süre boyunca oruç tutulur. Bu süre boyunca, oruçlu kişi herhangi bir şekilde yemek yiyemez, su içemez ve cinsel ilişkiden de uzak durmak zorundadır.
Peki, oruçlu bir kişi neler yaparsa orucu bozulur? Orucu bozacak durumlar, temel olarak yeme, içme ve cinsel ilişkiyle sınırlıdır. Ancak bunun dışında da orucu bozabilecek çeşitli durumlar bulunmaktadır.
Unutarak Yemek İçmek Bozar mı?
Birçok kişi, oruçlu olduğu halde unutarak yemek yer veya içerse, orucunun bozulup bozulmayacağını merak eder. Hz. Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle demiştir: “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir” (Buhârî, Savm, 26). Yani, oruçlu kişi unutarak yemek yer veya içerse, orucu bozulmaz. Ancak, kişi oruçlu olduğunu hatırladığı anda, hemen yediği ve içtiği şeyi çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Bu durumda oruç bozulmaz, ancak kişi dikkatli olmalıdır.
Duş Almak ve Yüzme Oruçlu İken Yapılabilir mi?
Oruçlu bir kişi, temizlenmek amacıyla duş alabilir. Duş almak, ağız ve burun yoluyla suyun vücuda girmemesi şartıyla orucu bozmaz. Hz. Aişe ve Ümmü Seleme validelerimizin Hz. Peygamber'in Ramazan ayında imsaktan sonra duş aldıklarını bildirmeleri, bu durumun orucu bozmadığını gösteriyor. Bununla birlikte, yüzme sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, suyun istemeden yutulmamaya özen gösterilmesidir. Çünkü suyun mideye gitmesi orucun bozulmasına neden olabilir.
Kulak, Göz ve Burun Damlası Kullanmak Oruç Bozar mı?
Kulak, göz ve burun damlası orucu bozmaz. Çünkü bu ilaçlar, doğrudan mideye ulaşmaz. Ancak, burun damlası veya göz damlası kullanırken dikkat edilmesi gereken tek şey, ilacın vücuda etkisini yönlendiren doğru bir kullanım olmasıdır. Kulak damlası, doğrudan mideye gitmediği için orucu bozmaz. Aynı şekilde, göz damlası ve burun damlası da orucu bozmaz. Bu tür tedavilerde, kullanılan ilaçların vücuda bir şekilde mideye gitmediğinden emin olmak önemlidir.
Haber Merkezi