Farklı branşlardan doktorların bir araya gelerek değerlendirme yaptığı poliklinik, bölgedeki hastalar için önemli bir sağlık hizmeti olacak.
Multidisipliner Değerlendirme ile Erken Tanı
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Doğukan Özdemir, poliklinik hakkında bilgi vererek, yutma bozukluğu olan hastaların artık farklı bölümlerde zaman kaybetmeden erken tanı alabileceklerini belirtti. Özdemir, “Yaklaşık 3 aydır yaptığımız fizibilite çalışmaları sonrasında polikliniğimizi açtık. Nöroloji, kulak burun boğaz, yutma terapisti, diyetisyen ve gastroenteroloji uzmanlarının eş zamanlı olarak değerlendirme yapacağı poliklinik, Türkiye’de nadir örneklerden biridir” dedi.
Doç. Dr. Özdemir, yutma bozukluklarının genellikle farklı bölümlerde geç tanı aldığını ve tedavi sürecinin uzadığını vurguladı. Yeni polikliniğin bu durumu değiştireceğini ifade eden Özdemir, hastaların konforlu ve hızlı bir tanı süreci yaşayacaklarını belirtti.
Yutma Bozuklukları Daha Yaygın
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Doğan, yutma bozukluğunun toplumda sanılandan daha yaygın olduğunu dile getirdi. Doğan, “Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların ilerleyen dönemlerinde ve inme hastalarının erken dönemlerinde yutma bozukluğu görülebiliyor. Hatta bazı hastalarda bu durum kalıcı olabiliyor” dedi.
Yutma bozukluğunun bazen başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığını belirten Doğan, “Polikliniğimize yalnızca yutma bozukluğu şikayeti ile gelen hastalar da oluyor. Hatta bu şikayetle başvuran bir hastaya ALS tanısı koyduğumuz bile oldu” diyerek hastalığın önemine dikkat çekti.Yutma Polikliniği'nin multidisipliner yapısıyla hastaların hem tanı hem de tedavi sürecini hızlandıracağını belirten Doğan, “Bu sayede hastalarımız daha kaliteli bir yaşam sürebilecek” dedi.
Son Teknoloji Cihazlarla Donatıldı
Yaklaşık 3 ay süren ön çalışmaların ardından hizmet vermeye başlayan Yutma Polikliniği, bölgedeki yutma bozukluğu olan hastaların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla son teknoloji cihazlarla donatıldı. Poliklinikte, nöroloji, kulak burun boğaz, yutma terapisti, diyetisyen ve gastroenteroloji uzmanları eş zamanlı olarak hastaları değerlendiriyor.
Türkiye'de Örnek Bir Uygulama
Türkiye genelinde yutma bozuklukları poliklinikleri bulunmasına rağmen, multidisipliner yaklaşımıyla öne çıkan Samsun’daki bu poliklinik, örnek bir model olarak dikkat çekiyor. Bölgedeki hastalar, farklı uzmanlık alanlarının ortak değerlendirmesi sayesinde geç tanı alma riskini azaltarak daha hızlı tedaviye ulaşabilecek.
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Yutma Polikliniği, yutma bozukluğu yaşayan hastalar için erken tanı, doğru tedavi ve yüksek yaşam kalitesi sunmayı hedefliyor.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.
İHA