Ahilik Kültür Haftası töreni samsun Saathane Meydanı'nda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, İlkadım Belediyesi ve Atakum Belediyesi Halk Oyunları Ekiplerinin gösterileriyle devam etti. Akabinde şed kuşatmanın canlandırıldığı bir tiyatro sergilendi. Ahilik Haftası kapsamında yılın ahisi seçilen İlyas Aydemir, yılın kalfası Umut Güçsan ve yılın çırağı Efe Öztürk kaftanlarını giydi.
Törende konuşan Yılın Ahisi İlyas Aydemir, "Her sabah işe ilk günkü heyecanla başlıyorum. Yaptığım işlerden bütün müşterilerim de memnun. Nereye kadar giderse, gücüm yettiği kadar bu işi yapacağım. İş yerimde tek çalışıyorum. Çırak yok. Çocuk yaştan beridir bu işi yapıyorum. Gençleri bu işlere teşvik edelim. Merak etsinler, çalışsınlar. Çünkü bu meslek ölmez. Gençler bu işe çok sıcak bakmıyorlar” ifadelerini kullandı.
"Ahilik, tüm insanlığa örnek olacak ticari ve ahlaki öğretileri içinde barındırıyor”
Yılın ahisine plaketini veren Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Ahilik, tüm insanlığa örnek olacak ticari ve ahlaki öğretileri içinde barındırıyor. Ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite kontrol, standartlaşma, tüketici hakları, ara buluculuk gibi bugünün kavramları Ahilik ile asırlar öncesinde bu topraklarda hayata geçirildi. Çıraklıktan ustalığa geçişte, meslek ehli ve liyakat olmazsa olmazdır. Tüm bunların huzurlu bir toplum yapısının oluşmasına büyük katkıları olmuştur” diye konuştu.
"İş ahlakı Ahilik teşkilatının gereği"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Ahilik, Türklerin Müslümanlığı ile beraber İslamiyet'in değerleriyle kıymetlenerek önemli bir teşkilat haline gelmiştir. Bir işe başlayan birisi sadece işi öğrenmek değil, işle alakalı ahlakı öğrenmek, davranış şekillerini öğrenmek de esasında Ahilik teşkilatının bir gereğidir. Ahilik teşkilatının önemini hem kovid sürecinde hem de deprem sürecinde çok iyi görmüş olduk" şeklinde konuştu.
"Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince ahilik akla gelmektedir"
SESOB Başkanı Hacı Eyüb Güler, “Ahilik bir milletin geçmişi, hafızasıdır. Geçmişten alacağımız dersler, yakalayacağımız ipuçları geleceğimizi daha iyi, sağlam, güçlü inşa edebilme imkanını sağlayacaktır. Geçmişimiz bugünün ve yarının ihtiyaçlarına cevap modellerimizi bize rehber olacak bir hazinedir. Günümüzde Ahilik esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denilince esnaf, esnaf denilince Ahilik akla gelmektedir. Bu modelin temelinde birbirine sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme, iş hayatında ahlaki kuralları esas almak vardır” açıklamasında bulundu.
"Atadan miras kadim geleneğimiz"
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Süleyman Hızır ise şunları söyledi:
"13. yüzyılda Anadolu'da kurulmuş bir esnaf teşkilatı bugün yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelmektedir. Bugün tüm dünyada sistematik hale getirilmeye çalışılan standardizasyon, kalite yönetimi ve etik olarak adlandırdığımız kavramların, düzenlemelerin temelinde de Ahilik unsurları olduğu görüyoruz. Ne mutlu ki bizlere bu değerler ve daha fazlası bizim yüzlerce yıllık bilgi ve deneyimin sonucunda sahip olduğumuz atadan miras kadim geleneğimizdir. Bu erdemli anlayışı devam ettirmeye gayret göstererek esnaf olmak, bu kadim geleneğin bilgisini gelecek nesillere aktarıyor olmak hiç şüphesiz anlık kazançtan çok daha değerli, daha huzurlu ve onurludur. Şüphesiz bizler de kurumlar olarak hem bu geleneği anarak hem de bu geleneği devam ettirme gayretinde olanlara vefa göstererek kıymetini hatırlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
Konuşmaların sonunda katılanlara Ahilik pilavı ikram edildi. Program ayrıca Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, Samsun Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürü Yılmaz Uzun, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar ve vatandaşlar katıldı.