usd
39,4206
eur
45,7770
gbp
53,7054
gram-altin
4.313,81
ceyrek-altin
7.053,08
cumhuriyet-altini
28.936,00
btc-USD
104.339,99
btc-turk-lirasi
4.115.799
ethereum-USD
2.569,52
Samsun Haber Samsun Haber OMÜ’den otizm raporu: Çarpıcı veriler açıklandı

OMÜ’den otizm raporu: Çarpıcı veriler açıklandı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Miraç Barış Usta, Türkiye genelinde yapılan erişkin otizm işlevsellik taramasının çarpıcı sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Çalışmaya göre, otizmli bireylerin yalnızca yüzde 1,7’si ehliyet sahibi olurken, yüzde 5’i üniversite eğitimine devam ediyor.

Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği "Otizm ve Kaynaştırma Eğitim Paneli", Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi. Panelde konuşan Doç. Dr. Miraç Barış Usta, çocukluk döneminde otizm tanısı alan bireylerin yetişkinlik dönemindeki işlevsellik düzeylerini inceleyen bir çalışmanın sonuçlarını sundu.

Erişkin çağda otizmli birey sayısı düşük

Doç. Dr. Usta, Türkiye’de 29 bin 873 otizm tanılı birey bulunduğunu, bunların 18 yaş üstü kısmının yalnızca 3 bin 636 kişi olduğunu belirtti. “Nüfus artışına rağmen erişkin çağda çok az sayıda otizmli bireyle karşılaşıyoruz,” diyen Usta, erken tanının önemine dikkat çekti.

Lise mezuniyet oranı yüzde 52, üniversiteye ulaşan oran yüzde 5

Çalışma verilerine göre, otizmli bireylerin yüzde 52’si lise seviyesini tamamlayabiliyor. Üniversiteye devam edenlerin oranı ise yüzde 5. Tek başına yaşamını sürdürebilenlerin oranı yüzde 36,9 iken, yalnız alışveriş yapabilenlerin oranı yüzde 24, şehir içi toplu ulaşımı tek başına kullanabilenlerin oranı ise yüzde 17.

Romantik ilişki ya da evlilik oranı yok denecek kadar az

Doç. Dr. Usta, "Yalnızca yüzde 3,7’sinin romantik ilişki öyküsü bulunuyor, evlenmiş olan birey ise tespit edilemedi. Ayrıca sadece yüzde 1,7’si ehliyet sahibi. Toplamda 161 otizmli birey iş gücüne katılmış durumda" dedi.

Eğitimde kapsayıcılık ve farkındalık vurgusu

Panelde konuşan Samsun İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet İrfan Yetik, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim haklarının anayasal güvence altında olduğunu vurguladı. Yetik, “Rehber öğretmenler aracılığıyla sınıf içi kabul çalışmaları yapılacak. Otizmli bireylerin sınıf arkadaşları tarafından kabulünü destekleyecek etkinlikler planlıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Aile ve öğretmen iş birliği ön planda

Yetik ayrıca, öğretmenlerin özel eğitim konusunda bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekerek, hizmet içi eğitimler, video gösterimleri, özel eğitim kurum ziyaretleri ve seminerlerle bu sürecin destekleneceğini belirtti. Ailelerin de eğitime dahil edilmesi gerektiğini söyleyen Yetik, her çocuğun eğitim sürecine özel olarak yaklaşılması gerektiğini kaydetti.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *