Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı'na Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinatörleri, ziraat mühendisleri, il ve ilçe müdürlükleri temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri, Tarım Kredi Kooperatifleri, ziraat odaları, birlik başkanları, çeltik işleme tesis sahipleri ve üreticiler katıldı.
ÇELTİK ÜRETİMİNİN EKONOMİK ÖNEMİ
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, çeltik üretiminin Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nde önemli bir tarım ürünü olduğunu belirterek şunları dile getirdi:
"Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde uygun ekolojisi ile tarımı yapılan çeltik, Ülkemizde ekonomik öneme sahip olacak biçimde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeltiğin işlenmiş hali olan pirinç bileşiminde az protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, dünyanın birçok yerinde insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kulla ürünüdür. Aynı zamanda dünyadaki insanların yaklaşık yarıdan fazlasının da ana besin kaynağıdır." nılan tahıl
YENİ DESTEK MODELİ
Sağlam, 2025-2027 döneminde geçerli olacak yeni destek modeline göre çeltik üreticilerine desteklerin sağlanacağını açıkladı:
-
549 TL/da temel destek
-
122 TL/da sertifikalı tohum kullanımı
-
97 TL/da bireysel sertifikasyon İTU
-
146 TL/da bireysel sertifikasyon organik
TARIMDA SUYUN ÖNEMİ VURGULANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler kapsamında Bafra'da 250 dekar alanda çeltik üretimi için %65,88 Bakanlık katkısı ile 5.000 kg çeltik tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.
Basınçlı sulama sistemlerinin kullanımına teşvik edildiği belirtilerek su kaynaklarının etkin kullanımının önemi vurgulayan Başkan Sağlam, "Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüzce 2024 yılında yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 2021 yılı itibarı ile başlatılan tohumluk desteklemesi ile özellikle pandemi döneminde üreticilerimize çeltik tohumluğu konusunda verimli bir destekleme sağlanmıştır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Çeltik Tarımında Yeni Üretim Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi ile su kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan basınçlı sulama sistemleri ile (damla, yağmurlama ) çeltik tarımı yapılan alanları artırmak üreticileri teşvik etmek amacıyla; İlimiz Bafra ilçesinde uygulanmak üzere; %65,88 Bakanlık Katkısı 168.000 TL, %34,12 çiftçi katkısı 87.000 TL üretici katkı payı olacak biçimde 250 dekar alanda ekilmek üzere 5.000 kg çeltik tohumu dağıtımı yapılmıştır." diye konuştu.
BİTKİSEL ÜRETİM PLANLAMASI
Toplantıda suyu merkeze alan yeni tarımsal üretim planlaması ile daha sade ve anlaşılır destekleme modelleri oluşturulduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, ”Ülkemiz bitkisel üretim tarımsal hasılada Dünya’da 9. Avrupa’da 1.sırada tarımsal alanda Dünya’da 31.sırada bulunmaktadır. Dünya da tarımsal verimlilikte tarım alanlarını iyi kullanan bir ülkeyiz. Ancak, küresel iklim krizi, doğal afetlerin artması, nüfus artışı, daha çok su ihtiyacının oluşması nedeniyle tarımsal üretimde yeni bir planlamaya gitmek zorunda idik ve Bakanlık olarak bunu gerçekleştirdik. Suyu merkeze alan bir tarımsal üretim planlaması ve daha sade, anlaşılır ve güncel bir yeni destekleme modeli oluşturduk.
İl il gezerek çeltik sektöründeki paydaşlarımız ile tarımsal sanayicilerimiz ve üreticilerimizle bir araya gelerek fikir alışverişi yapıyoruz, onların görüş ve önerilerini alıyoruz. Çeltikte sözleşmeli tarım ile teşvik ve desteklerle üretimi arttırmayı planlıyoruz. Hali hazırda çeltik üretiminde zaten mevcut bir üretim kanunu bulunmaktadır. Çeltiğin önemi son 20 yılda daha da arttı. Çeltik üretimi için su olmazsa olmazımız. Bakanlığımızın yaptığı teşvik ve desteklemelerle sulama alanlarını arttırdık.%180 in üzerinde üretim artışı gerçekleştirdik.” ifadelerini kullandı
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.