• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • RESMİ İLANLAR
  • Asayiş
  • Yerel
  • Gündem
  • Siyaset
  • Karadeniz
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Spor Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Genel
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yerel
  3. Sarı Pas'ta Epidemiye Dikkat !!!
Yerel
18 Nisan 2023 - 10:36

Sarı Pas'ta Epidemiye Dikkat !!!

Buğdayda pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Yaprakların üst yüzeyinde, yaprak kınında başakta hatta kavuzların içinde bile meydana gelmektedir. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir.

Yerel
18 Nisan 2023 - 10:36
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sarı Pas’ta Epidemiye Dikkat !!!

Konu ile İlgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Sarı pas hastalığı, portakal sarısı (altın sarısı) renkte bir toz gibi olan hastalık sporlarının (püstüllerin) renginden adını almıştır. Pas sporlarının ağırlıkları çok hafif olduğundan az rüzgarla bile etrafa yayılabilirler ve yandaki tarlalara sürüklenebilirler.

Buğday tarlalarında ilkbahardaki yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler. Hastalığın oluşması ve gelişmesi için optimum sıcaklık 10-15 °C’ olan ortamdır.

Pas hastalığının artışı ile birlikte besin maddesi ve su kullanımı artar bunun yanı sıra bitkinin fotosentez alanı daralır ve sonuçta dane meydana getirecek besin maddesi miktarı azalır. Pasların bitkide normal kök gelişimini ve besin maddesi alımını belirli oranda engelledikleri belirlenmiştir. Ayrıca pas enfeksiyonu bitkilerin normalden daha erken olgunluğa erişmelerine neden olduğundan dane doldurma süresinin de kısalmasına neden olur ve zarar artmaktadır.

Çiçeklenme ve daha önceki dönemler zararın en fazla olacağı dönemlerdir. Geç olum dönemi ise zararın en az meydana geleceği dönemdir. Sadece sarı pas oluşan zarar şeklinde ise eğer başakları sarı pas ile enfekte olmuş ise yaprakta pas ne kadar az olursa olsun dane verimi büyük ölçüde düşmektedir.

Sarı pas hastalığı ile mücadele için öncelikli olarak kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Çiftçilerimiz çeşit seçerken; pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir.

Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygulama yapılması gerekmektedir. Çiftçilerimize hastalıktan ari, bol bereketli bir hasat sezonu diliyorum.” dedi.

Okan ARALAN

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
20 yıllık geleneği Samsun’da gerçekleştirdiler
20 yıllık geleneği Samsun’da gerçekleştirdiler
“Yoğun Çalışmalarımıza Yorgunluk Hissine Kapılmadan Devam Ediyoruz”
“Yoğun Çalışmalarımıza Yorgunluk Hissine Kapılmadan Devam Ediyoruz”
Başkan Kılıç Lgs’ye Girecek Olan Öğrencilere Başarılar Diledi
Başkan Kılıç Lgs’ye Girecek Olan Öğrencilere Başarılar Diledi
Başkan Deveci: “Bir adım öne çıkın”
Başkan Deveci: “Bir adım öne çıkın”
Son Haberler
Sokak köpeğinin saldırdığı vatandaş yaralandı
Sokak köpeğinin saldırdığı vatandaş yaralandı
ÇAYKUR’dan müstahsiline ‘Acele etmeyin’ uyarısı
ÇAYKUR’dan müstahsiline ‘Acele etmeyin’ uyarısı
Yoldan çıkan otomobil taklalar attı
Yoldan çıkan otomobil taklalar attı
Olay anı kameraya yansıyan kavgada bir kişiyi öldüren taksici adliyeye sevk edildi
Olay anı kameraya yansıyan kavgada bir kişiyi öldüren taksici adliyeye...
Sinop’un bir aylık asayiş raporu yayınlandı
Sinop’un bir aylık asayiş raporu yayınlandı
1071 hatmin duası yapıldı
1071 hatmin duası yapıldı

Ana Sayfa
RESMİ İLANLAR
Asayiş
Yerel
Gündem
Siyaset
Karadeniz
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Genel
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“Yoğun Çalışmalarımıza Yorgunluk Hissine Kapılmadan Devam Ediyoruz”
“Yoğun Çalışmalarımıza Yorgunluk Hissine Kapılmadan Devam...
Başkan Kılıç Lgs’ye Girecek Olan Öğrencilere Başarılar Diledi
Başkan Kılıç Lgs’ye Girecek Olan Öğrencilere Başarılar...