Evsel ve çevresel atıkların tesislerdeki ızgaraların çalışmasını engellediğine dikkat çeken SASKİ, vatandaşlardan atıklarını kanalizasyona atmamalarını isteyerek destek bekliyor.
SASKİ, Altyapı Çalışmalarını Sürdürüyor
Samsun'un altyapı sorunlarını çözme kararlılığıyla çalışmalarına devam eden SASKİ, özellikle kırsal ilçelerde içme suyu çalışmalarına odaklanırken, aynı zamanda yağmursuyu hattı imalatları ve eski kanalizasyon hatlarını genişletiyor. Bu kapsamda, şehir genelinde toplam 74 atık su terfi merkezi bulunuyor. Bu merkezler, atık suları biyolojik arıtma tesislerine ileterek, şehri temiz tutmak için büyük bir çaba harcıyor.
Atık Su Terfi Merkezlerine Temizlik ve Bakım
SASKİ, Atakum ilçesinde bulunan Yalı, Yeşilyurt, Çakırlar Yalı ve İncesu Yalı mahallelerine hizmet veren 5 atık su terfi merkezinde geniş kapsamlı bir temizlik ve bakım çalışması başlattı. Bu çalışmalarla, kanalizasyon şebekelerine giren kum, taş, çakıl, moloz, ağaç parçaları, tuvalet kağıdı, ıslak mendil, çocuk bezi, plastik ve cam şişeler gibi evsel ve çevresel atıkların tesislere vereceği zararlar önlenmeye çalışılıyor. Motor, pompa, vana ve çekvalf gibi mekanik ekipmanlar bakım onarımdan geçirilirken, tesis giriş ızgaraları ve çöktürme havuzları da temizleniyor.
Çalışmaların Maliyeti ve Atıkların Zararı
Bu kapsamlı temizlik ve bakım çalışmaları, SASKİ’ye 1 milyon 680 bin TL’ye mal olacak. Çalışmalar sonucu, 200 ton atığın temizlenmesi ve kanalizasyon sistemine zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. SASKİ, evsel atıkların kanalizasyon sisteminde tıkanıklığa neden olarak kötü koku yayılmasına ve atık suyun yaşam alanlarına sızmasına yol açtığını belirtti. Ayrıca, katı atıkların pompaların fanlarını aşındırarak su basma kabiliyetlerini azalttığı ve büyük boyutlu atıkların pompaları sıkıştırarak tıkanmalara neden olduğu ifade edildi.
Kanalizasyona Çöp Atılmamalı!
SASKİ Genel Müdürlüğü, vatandaşları "Temiz Çevre, Sağlıklı Yaşam" misyonuna destek olmaya çağırarak, kanalizasyon şebekelerine evsel atık atılmaması gerektiğini vurguladı. Yapılan açıklamada, "Zor şartlarda gerçekleşen temizlik çalışmalarında kanalizasyona atılan evsel atık haricindeki katı cisimler de bulunuyor. ıslak mendil, kum, taş, çakıl, ağaç parçaları gibi katı cisimler, giriş ızgara sistemlerinden temizlenerek, pompa ve mekanik tesisatın yüksek maliyetli zararlar almasının önüne geçilmektedir" denildi.
SASKİ, vatandaşların kanalizasyona atık bırakmamaları konusunda daha dikkatli olmalarını ve çevre bilincini artırarak, sağlıklı bir yaşam alanı yaratılmasına katkı sağlamalarını bekliyor.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.
SBB Bülten