Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, şeftali ve nektarin üreticilerine, meyve bahçelerinde bordo bulamacı uygulaması için uygun dönemin başladığını hatırlattı. İl Müdürlüğü ekipleri, şeftali ve nektarin üretim alanlarında yaptığı kontrollerde bazı çeşitlerin pembe tomurcuk döneminde olduğunu tespit etti. Ayrıca, yaprak kıvırcıklığı (klok) hastalığına karşı kimyasal mücadele de başlatıldı.
İbrahim Sağlam, bordo bulamacının, şeftali ve nektarinde çeşitli hastalıklara karşı etkili bir mücadele aracı olduğunu vurguladı. Bordo bulamacı, şeftalide yaprak kıvırcıklığı, karaleke ve ateş yanıklığı gibi hastalıkların yanı sıra, sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere karşı da kullanılabiliyor. Ayrıca erik ve ceviz gibi diğer meyve türlerinde de çeşitli hastalıklarla mücadelede kullanılması öneriliyor.
Sağlam, bordo bulamacının sonbaharda ve ilkbaharda doğru zamanlarda uygulandığında çok etkili olduğunu belirterek, "Bordo bulamacı, özellikle bu dönemde uygulandığında, meyve bahçelerinde bir sonraki yıl çıkabilecek hastalıklara karşı ekonomik ve etkili bir çözüm sunar" dedi.
Bordo Bulamacı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bordo bulamacı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da açıklandı. Bulamacın, yapraklı dönemde uygulanmaması gerektiği, ayrıca doğru karışımın sağlanabilmesi için kireçli suya göztaşı eritilmiş su eklenmesi gerektiği belirtildi. Hazırlanan karışımın tülbentle süzülmesi gerektiği de ifade edildi. Ayrıca, bordo bulamacı herhangi bir ilaçla karıştırılmamalı ve ilaçlama aleti her kullanımdan sonra temizlenmelidir.
Bordo bulamacının olup olmadığı, bir paslanmaz çivi ile kontrol edilebilir. Çiviye batırılan bulamaca bakıldığında, çivinin renginde bir değişiklik olmazsa, bulamacın hazır olduğu anlamına gelir. Eğer çivide renk değişikliği görülürse, karışıma daha fazla kireç eklenmesi gerektiği belirtiliyor.
İbrahim Sağlam, son olarak üreticilere, ilaçlamayı yaparken koruyucu önlemler almalarını, eldiven, gözlük ve maske takmalarını tavsiye etti ve çevreyi korumak adına ilaç ambalajlarının doğru şekilde atılmasını istedi.
İHA