Su Profesörü Açıkladı: Karadeniz Karla Rahatladı !
Türkiye’nin yarısından fazlası kurak. Kar yağışı Karadeniz’i rahatlattı ancak İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde şiddetli kuraklık riski devam ediyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi'nde son 8-10 yılın en yoğun kar yağışının gerçekleştiğini belirterek, bu durumun bölgeyi rahatlattığını söyledi. Ancak Türkiye genelinde aynı durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Prof. Demir, diğer bölgelerde kuraklık riskinin devam ettiğini kaydetti.
"Karadeniz son yılların en yoğun kar yağışını aldı"
Kuzeyden gelen Sibirya soğukları ve Altay kar fırtınasının etkisiyle Karadeniz Bölgesi’nde yoğun kar yağışı yaşandı. Bu durumu değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Demir, şu açıklamalarda bulundu:
"Karadeniz Bölgesi, son 8-10 yılın en yoğun kar yağışını aldı. Karın yavaş yavaş yağması ve havanın düşük sıcaklıkta seyretmesi nedeniyle bölge, son yılların en soğuk günlerini yaşıyor. Bu sayede kar, yer yüzünde daha uzun süre kalarak toprağa süzülüyor. Bu, su kaynaklarının beslenmesi açısından olumlu bir gelişmedir."
Karadeniz sahil şeridini vuran bu kar yağışının, bölgeyi geçici de olsa rahatlattığını vurgulayan Prof. Demir, "Bu kar yağışı, özellikle Bafra ve Çarşamba Ovaları başta olmak üzere fındık ve çay tarımı için umut verici bir gelişmedir. Ancak bu durum bizi rehavete sürüklememeli. Tarımsal üretim açısından en kritik süreç, ilkbahar yağışlarının devam edip etmeyeceğidir. Düzenli yağışlar devam ederse, bölge için büyük bir avantaj sağlayacaktır” dedi.
"Türkiye’nin yarısından fazlası kurak"
Ülke genelindeki yağış oranlarını değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Demir, son kar yağışının Türkiye genelinde etkili olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Son 3 ve 6 aylık meteorolojik veriler incelendiğinde, Türkiye’nin yarısından fazlasında yağışların yetersiz olduğu görülüyor. Meteoroloji verilerine göre, Ocak ayında Türkiye genelindeki yağış miktarı geçen yılın ortalamasına göre yüzde 65 daha düşük gerçekleşti. Bu durum, özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgelerinde ciddi bir kuraklık riskinin olduğunu gösteriyor."
İstanbul’da kar yağışının barajları bir miktar rahatlattığını belirten Prof. Demir, tarımsal açıdan ise kurak bölgelerde çiftçilerin gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı. "Karadeniz Bölgesi’nde özellikle nisan ve mayıs aylarında alacağımız yağışlar, tarımsal üretim için kritik öneme sahip. Önümüzdeki günlerde yeni kurak periyotlar yaşanabilir, ancak bu kar yağışı kısa vadeli de olsa umut verdi” diye konuştu.
Kar yağışı kahverengi kokarca böceğine karşı etkili olabilir
Kar yağışının tarım için başka bir olumlu etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Yusuf Demir, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde son dönemde büyük bir sorun haline gelen kahverengi kokarca böceği istilasına karşı kar yağışının fayda sağlayabileceğini belirtti.
"Bu zararlı böcek, Karadeniz Bölgesi’nde fındık üreticilerinin başına büyük bir dert açtı. Kar yağışı, bu tür zararlılarla doğal mücadele açısından önemli bir etki yaratabilir. Soğuk hava, tarıma zarar veren mikropların ve böceklerin popülasyonunu düşürebilir. Bu nedenle kar yağışının yalnızca su kaynaklarına değil, tarımsal zararlılarla mücadelede de katkı sunmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.
İHA