Sigorta Sektörü Türkiye İçin Lokomotif Sektörlerden Biri

TAKİP ET

2023 yılının ilk çeyreğinde artan ekonomik belirsizlikler, kur ve enflasyonun yanı sıra son dönemde yaşanan depremler ve sel gibi felaketlerle sigorta sektörü zor bir dönemden geçiyor. Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO'su Erol Esentürk, yaşanan felaketler sonrası yaptığı sektör değerlendirmesine göre yaşanan son olaylar sonrası maliyetlerinin artması yönünde bir etki yaşanması görülebilir dedi.

Sigorta sektörünün pandeminin etkilerini sarmaya çalışıldığı 2022 yılının ardından Şubat ayında yaşanan ve asrın felaketi olarak anılan Kahramanmaraş merkezli depremler, sigortanın önemini bir kez daha ve bu sefer altı çok kalın çizgili olarak ortaya koyduğunu belirten Monopoli Sigorta Kurucu Ortağı ve CEO’su Erol Esentürk: “Yaşanan ve telafisi olmayan, çok üzücü can kayıplarının yanında değeri milyarlarca dolar olarak tahmin edilen maddi kayıp da gerçekleşti. Sigorta en azından bu maddi kaybın yerine koyulması için her zamanki görevini yerine getiriyor olacak. Sigorta sektörü bu asrın felaketi sonrası yaklaşık 76 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirecek. Bugüne kadar 3 milyar liralık kısmının ödemesi yapıldı. Depremlerin ardından sigortaya ise ilgi arttı. Konut ve kasko sigortalarında yüzde 4-5 artış görüyoruz. Ancak hasar ödemelerinde yaşanan artış, sektöre ek maliyet yükü yaratacak gibi duruyor. Bu da aynı zamanda sigorta şirketlerinin reasürans anlaşmalarını daha yüksek bedellerle yapmasına neden olabilir. Sigorta şirketleri açısından beklenmeyen bu felaket sonrasında planlamalarını tekrar gözden geçireceklerini tahmin ediyoruz. 2023 yılı da 2022 gibi kolay olmayan bir yıl olacaktır” diye belirtti.

Yılın ilk günlerinde, 2022 yılında özellikle Ağustos ayı ile birlikte hissedilmeye başlayan artışların, 2023 yılının ilk 6 ayında da devam etmesini ve sonrasında artış hızının yavaşlayarak enflasyon ile orantılı bir şekilde bir raya girmesi yönünde beklenti içinde olduklarını ileten Erol Esentürk: “Ancak yaşanan son olaylar sonrası maliyetlerinin artması yönünde bir etki yaşanması görülebilir. Dolaylı olarak sigorta/poliçe fiyatlarını yükseltebilir. Tüm yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen sigorta sektörü, Türkiye için lokomotif sektörlerden bir tanesi olmaya devam edecektir” dedi.

Monopoli Sigorta olarak 2023 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi sektörün üzerinde büyümeye ve portföy yapısını korumaya odaklandıklarının altını çizen Esentürk: “Bunu yaparken de hem çalışan sayımızı ve kalitemizi hem de çalışanlarımızın memnuniyetini arttırıcı planlamalar içerisindeyiz. Çalışanlarımızın gücüne inanıyoruz ve onların mutlu ve huzurlu bir şekilde çalışmasının, Monopoli’nin başarısında en büyük paylardan bir tanesi olduğunu düşünüyoruz” diye ekledi.

Haber MERKEZİ