Samsun'da tır faciası! Direksiyon hakimiyetini kaybetti
Samsun'da tır faciası! Direksiyon hakimiyetini kaybetti
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden biri olan fındıkta, 30 Mart 2026 tarihi itibarıyla hareketli bir gün yaşanıyor. Karadeniz Bölgesi’ndeki üreticilerin ve fındık tüccarlarının odak noktasında yer alan fiyatlar, yeni haftaya yükselişle başladı. Serbest piyasa verilerine göre fındık fiyatlarında, geçtiğimiz haftanın kapanış rakamlarına kıyasla 2 TL ile 3 TL bandında bir artış kaydedildi. Bu yükseliş, fındık piyasasında işlem hacminin artmasına neden olurken, üreticilerin pazara ürün indirme eğilimini de doğrudan etkiliyor. Özellikle fındık üretiminin kalbi konumundaki Ordu, Giresun ve Samsun illerinde fiyatların 258 TL ile 260 TL seviyelerine kadar tırmandığı gözlemleniyor.

TMO FİYATLARI SABİL KALDI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık alım stratejisi kapsamında belirlediği fiyatlarda herhangi bir değişikliğe gitmedi. Kurum tarafından yapılan açıklamalar ve mevcut uygulama doğrultusunda TMO alım fiyatları şu şekildedir:

  • Levant kalite fındık: 190 TL
  • Giresun kalite fındık: 200 TL

TMO’nun fiyatlarını sabit tuttuğu bu dönemde, serbest piyasada yaşanan 2-3 TL’lik artışlar dikkat çekici bir tablo oluşturuyor. Serbest piyasa fiyatlarının TMO’nun belirlediği taban fiyatların üzerine çıkması, piyasadaki arz-talep dengesinin serbest piyasa lehine geliştiğini kanıtlıyor. Tüccarların ve ihracatçıların fındık talebinin devam etmesi, fiyatların yukarı yönlü ivmesini destekleyen en temel faktör olarak öne çıkıyor.

KARADENİZ BÖLGESİ İL İL GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

30 Mart 2026 Pazartesi günü itibarıyla Karadeniz Bölgesi’ndeki farklı ticaret merkezlerinde oluşan ortalama fındık fiyatları netleşti. İl ve ilçelere göre fındık alış rakamları şu şekilde listeleniyor:

  • Giresun: 224,88 TL
  • Ordu: 224,88 TL
  • Trabzon: 224,75 TL
  • Fatsa: 224,75 TL
  • Bartın: 224,75 TL
  • Samsun: 224,50 TL
  • Çarşamba: 224,50 TL
  • Düzce: 224,50 TL
  • Sakarya: 224,50 TL
  • Akçakoca: 224,50 TL
  • Bafra: 224,50 TL
  • Ünye: 224,50 TL
  • Kocaeli: 224,00 TL
  • Alaplı: 223,75 TL
  • Terme: 223,50 TL
  • Zonguldak: 223,50 TL

FINDIK PİYASASINDA RANDIMAN VE KALİTE ETKİSİ

Karadeniz illerindeki bu fiyat farklılıkları, fındığın randıman oranına ve kalitesine göre yerel bazda değişiklik gösterebiliyor. Özellikle Ordu ve Giresun gibi yüksek rekolteli merkezlerde fiyatların 224 TL bandının üzerinde tutunması, piyasanın diri kalmasını sağlıyor. Üreticiler, fındıklarını pazara indirmeden önce ticaret borsalarındaki ve serbest piyasadaki anlık değişimleri takip etmeye devam ediyor. 30 Mart itibarıyla başlayan bu 2-3 TL’lik artış dalgasının, önümüzdeki günlerde ihracat rakamları ve stok durumuna göre nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor. TMO ve serbest piyasa arasındaki bu makasın açılması, fındık ticaretinin rotasını tamamen serbest piyasa aktörlerine çevirmiş durumda.

Kaynak: BURAK ALTINTAŞ