usd
39,7257
eur
45,8826
gbp
53,5046
gram-altin
4.297,26
ceyrek-altin
7.026,02
cumhuriyet-altini
29.176,00
btc-USD
102.376,74
btc-turk-lirasi
4.069.812
ethereum-USD
2.268,09
Samsun Haber Asayiş Samsun'daki liseli öğrencilerden çevreci icat

Samsun'daki liseli öğrencilerden çevreci icat

Samsun'da Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, deniz yüzeyindeki müsilaj ve plastik atıkları temizleyebilen, güneş enerjisiyle çalışan otonom deniz aracı geliştirdi. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda sergilenen projeler arasında dikkat çeken bu tasarım, çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir teknoloji alanında önemli bir adım olarak öne çıktı.

Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Beytullah Arslan, Yunus Emre Duran, Yiğit Aktürk ve Furkan Osman Özbek’in danışman öğretmenleri Sezai Oğulluk ve Güven Şimşek rehberliğinde hayata geçirdiği deniz aracı, konveyör sistemiyle deniz yüzeyindeki atıkları topluyor. Güneş enerjisiyle çalışan araç, cep telefonları üzerinden Bluetooth bağlantısıyla kontrol edilebiliyor ve otonom olarak çalışabiliyor.

Danışman öğretmen Sezai Oğulluk, “Projemizin adı ‘Maviye Nefes Ver’. Kıyı temizliği için geliştirildi. Güneş enerjisiyle çalıştığı için enerji maliyeti yok. Bölgesel alanda hem plastik atıkları hem de müsilajı etkili bir şekilde temizleyebiliyor,” dedi.

7/24 Çalışabilen Çevreci Teknoloji

Projeye katılan öğrencilerden Beytullah Arslan, aracı geliştirme amacını şöyle anlattı: “Deniz yüzeyinde yüzen plastik ve müsilaj gibi atıkları temizlemek istedik. Güneş enerjisini depolayarak gece de çalışabiliyor. Bu sayede 7 gün 24 saat temizlik yapılabiliyor.”

20 Projeyle Katıldılar, Hepsi Kabul Edildi

Okul Müdürü Mustafa Şahin, fuara 20 proje ile başvurduklarını ve tamamının kabul edildiğini belirterek, “Projelerimizin 14’ü tasarım, 6’sı ise araştırma projesidir. Özellikle çevresel sürdürülebilirlik ve robotik kodlama konularına yoğunlaşıyoruz. Bu yılki etkinlikte 40 öğrenci ve 20 öğretmen aktif görev aldı,” ifadelerini kullandı.

Yangın Avcısı: Otonom Hava Aracıyla Müdahale

Öğrencilerden oluşan ‘Ata Wings’ takımı ise “Yangın Avcısı” adlı projeleriyle, yangın tespiti ve müdahalesi yapabilen insansız hava aracı geliştirdi. Tam otonom uçuş gerçekleştirebilen araç, iki bilgisayarla donatıldı. Öğrenci Muhammet Kaan Uzun, “Biri uçuş kontrolü, diğeri ise yangın tespiti için kendi yazılımımızla geliştirdiğimiz bilgisayar,” dedi.

Tuzlu Su Arıtma Projesiyle Kurak Bölgelere Umut

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Öğretmeni Abdulkadir Kaya öncülüğünde yapılan bir diğer projede, güneş enerjisi kullanılarak deniz suyu arıtıldı. Kaya, “Bu yöntemle deniz suyu buharlaştırılıp yoğuşturularak içilebilir suya dönüştürüldü. Özellikle kurak bölgelerde kullanılabilir,” şeklinde konuştu.

“Boşa Akıtma, Susuz Kalma” ile Su İsrafına Son

Berat Bilgin ve Faruk Polat’ın hazırladığı projede, sıcaklık sensörleri yardımıyla kullanılmayan su geri dönüşüme kazandırılıyor. Sistem, manuel müdahale olmadan verimli su kullanımı sağlıyor. Proje, mevcut ısıtıcı sistemlere kolayca entegre edilebilecek şekilde tasarlandı.

Orman Yangınlarına Erken Müdahale

Öğrenciler Behiyenur İleri ve Asya Ayas, danışman öğretmenleriyle birlikte geliştirdikleri orman yangın uyarı sistemiyle dikkat çekti. Yangın önleyici bir küp tasarlayan ekip, orman yangınlarını erken tespit edip itfaiye ve güvenlik birimlerine hızlı şekilde bildirim gönderilmesini sağlıyor.

“Doğadan Dijitale” ile Sanat ve Teknoloji Buluştu

Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşe Nuran’ın rehberliğinde geliştirilen “Doğadan Dijitale Dönüşüm” projesinde, tarih boyunca sanatın gelişimi hayat ağacı temasıyla işlendi. Proje, hem sanatın evrenselliğine vurgu yapıyor hem de teknolojik imkanlarla geçmişi bugüne taşıyor.

Kimya Öğrenimini Oyunla Kolaylaştırdılar

Öğrenciler Ecrin Demirel ve Fazıl Kurt, kimya derslerindeki soyut konuları somutlaştırarak öğrenmeyi kolaylaştıran oyunlar tasarladı. Element tahmin kartları, oyun hamurlarıyla modelleme ve sıvı deneyleriyle desteklenen proje, eğlenerek öğrenmeyi hedefliyor.

Bilimle Büyüyen Nesil

Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bu projeleri, sadece teknik başarı değil, çevre, sanat ve eğitim alanlarında da geleceğe umut veriyor. Öğrencilerin disiplinler arası çalışmaları, genç yaşta büyük farkındalıklar geliştirdiklerini gözler önüne seriyor.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 3 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *