Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde "Mevsimlik Tarım İşçileri İlçe İzleme ve Değerlendirme Kurulu", 2026 yılı fındık hasadı öncesi toplanarak hasat takvimini ve uygulanacak çalışma esaslarını belirledi. Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, rakıma göre hasat başlangıç tarihleri tavsiye edildi.
HASAT RAKIMA GÖRE BAŞLAYACAK
Kurul kararına göre fındık hasadı, 0-250 metre rakımlı sahil kesiminde 7 Ağustos, 250-500 metre rakımlı orta kesimde 14 Ağustos, 500 metre ve üzerindeki yüksek kesimlerde ise 21 Ağustos 2026 tarihinde başlayacak.

ÇALIŞMA SAATTLERİ VE İŞÇİ KURALLARI AÇIKLANDI
Kurulun aldığı kararlar doğrultusunda fındık toplama çalışmaları her gün saat 07.00'de başlayacak ve 19.00'da sona erecek. İşçilere yemek ve dinlenme için 1,5 saat mola verilecek.
Ayrıca işçilerin sosyal ihtiyaçlarının, işverenler ve tarım aracıları tarafından karşılanacağı belirtildi. 16 yaş altı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin hasatta çalıştırılmaması kararlaştırıldı.

PATOZ KULLANIMI VE ZURUF KONUSUNDA UYARI
Kurul, fındık patozlarıyla çekim işlemlerinin yol kenarında veya yol üzerinde yapılmaması gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra fındık zurufunun yakılmaması, çevreye zarar vermemesi amacıyla gübre olarak bahçelere dağıtılması tavsiye edildi.
İŞÇİLİK ÜCRETLERİNDE ASGARİ ÜCRET KRİTERİ
Toplantıda mevsimlik tarım işçilerinin ücretlerine ilişkin de karar alındı. Buna göre günlük işçilik ücretleri, Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği'nin 12. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "İşçilerin günlük brüt kazançları asgari ücretin altında olamaz" hükmü doğrultusunda belirlenecek. Bu kapsamda işçilere ödenecek günlük brüt ücret, yürürlükteki asgari ücretin altında olamayacak.




