Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan bir iddia milyonlarca kullanıcıyı tedirgin etti. TikTok, Instagram ve X gibi platformlarda paylaşılan videolarda, “Simpsonlar dizisinin 9 Şubat 2026 tarihinde 72 saat sürecek küresel bir elektrik kesintisini önceden tahmin ettiği” öne sürüldü. Kısa sürede binlerce paylaşım alan bu iddia, özellikle kehanet teorilerine ilgi duyan kullanıcılar arasında büyük yankı uyandırdı.

Ancak konuya yakından bakıldığında, ortada ciddi bir bilgi kirliliği olduğu görülüyor. Simpsonlar dizisinin geçmişte bazı olaylarla şaşırtıcı benzerlikler göstermesi, bu tür iddiaların daha kolay kabul edilmesine yol açıyor. Fakat 9 Şubat söylentisi, önceki örneklerden oldukça farklı bir tablo ortaya koyuyor. Sosyal medyada dolaşan paylaşımlarda, diziden alındığı iddia edilen sahneler gösteriliyor ve bu sahnelerde dünya genelinde büyük bir elektrik kesintisi yaşandığı ileri sürülüyor. Hatta bazı içeriklerde açıkça “9 Şubat” tarihi yazılı görseller paylaşılıyor.

Fakat yapılan incelemeler, Simpsonlar’ın hiçbir bölümünde böyle bir senaryonun yer almadığını ortaya koyuyor. Dizinin resmi bölüm listelerinde, sezon içeriklerinde ve bilinen sahnelerinde 9 Şubat tarihine işaret eden, küresel elektrik kesintisini konu alan bir hikâye bulunmuyor. Uzmanlara göre paylaşılan görüntülerin büyük bölümü ya yapay zekâ ile üretilmiş içeriklerden ya da farklı bölümlerin sahnelerinin montajlanmasından oluşuyor. Üzerine eklenen tarih yazıları ve kurgusal altyazılar, iddianın gerçekmiş gibi algılanmasına neden oluyor.

Simpsonlar dizisi yıllardır “geleceği tahmin eden yapım” olarak anılıyor. Donald Trump’ın başkanlığı, akıllı saatler, görüntülü konuşma teknolojileri gibi bazı konularda dizideki sahnelerin yıllar sonra gerçekleşen olaylara benzemesi, bu algıyı güçlendirdi.

Bu nedenle her yeni söylenti, özellikle sosyal medyada hızla kabul görüyor. İnsanlar daha önce gerçekleşmiş örnekleri hatırlayıp, doğrulanmamış iddialara da kolayca inanma eğilimi gösteriyor. Psikolojide buna “seçici algı” deniyor. Gerçekleşen örnekler hatırlanırken, asılsız çıkan yüzlerce iddia ise zamanla unutuluyor.

Şu ana kadar ne uluslararası enerji kuruluşlarından ne de herhangi bir resmî kurumdan 9 Şubat tarihine yönelik küresel bir elektrik kesintisi uyarısı yapılmış değil. Dünya genelinde böyle bir planlı kesinti olması teknik olarak da son derece zor ve gerçekçi görülmüyor. Bazı ülkelerde dönem dönem bakım çalışmaları nedeniyle yerel elektrik kesintileri yaşanabiliyor. Ancak bu durum, sosyal medyada iddia edildiği gibi dünya çapında 72 saat sürecek bir kriz anlamına gelmiyor.

Uzmanlar, bu tür söylentilerin yayılmasında yapay zekâ teknolojilerinin büyük etkisi olduğunu vurguluyor. Son dönemde çok gerçekçi görünen sahte videolar ve görseller üretmek oldukça kolay hale geldi. Simpsonlar gibi popüler bir yapımın karakterleri kullanılarak hazırlanan içerikler de kısa sürede viral olabiliyor. 9 Şubat iddiasında da benzer bir durum söz konusu. Orijinal bölümlerde olmayan sahneler, sonradan üretilmiş görüntülerle desteklenerek gerçekmiş gibi sunuluyor. Bu da özellikle konuyu derinlemesine araştırmayan kullanıcıların paniğe kapılmasına yol açıyor.

Tüm veriler ve incelemeler gösteriyor ki, 9 Şubat 2026 tarihinde küresel bir elektrik kesintisi yaşanacağına dair iddialar gerçeği yansıtmıyor. Simpsonlar dizisinde böyle bir bölüm bulunmuyor ve paylaşılan görsellerin büyük bölümü kurgu içeriklerden oluşuyor. Uzmanlar, sosyal medyada karşılaşılan bu tür iddialara temkinli yaklaşılması gerektiğini hatırlatıyor. Doğrulanmamış bilgiler yerine resmî açıklamaların dikkate alınması, bilgi kirliliğinin önüne geçmek için büyük önem taşıyor. Simpsonlar efsanesi yıllardır konuşulmaya devam ediyor. Ancak 9 Şubat söylentisi, dizinin kehanetlerinden biri değil; internet çağının ürettiği yeni bir şehir efsanesi olarak kayıtlara geçiyor.