NOW ekranlarında yayınlanan Halef Köklerin Çağrısı dizisi, hikayesinin yanı sıra tarihi mekanlarıyla da dikkat çekiyor. İlhan Şen ve Biran Damla Yılmaz’ın başrollerini paylaştığı yapımın çekimleri ağırlıklı olarak Şanlıurfa’da gerçekleştiriliyor. Dizide Yelduran ve Kordağlı ailelerinin yaşadığı görkemli konaklar da izleyicilerin ilgisini çekiyor.

Halef dizisinin ana çekim merkezi Şanlıurfa olarak öne çıkıyor. Kent merkezinin yanı sıra Halfeti, Harran ve Birecik çevresindeki tarihi ve doğal alanlar da çekimlerde kullanılıyor. Yapımın bazı sahneleri ise İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Dizide Yelduran ailesinin yaşadığı konak, gerçekte Feyzullah Efendi Konağı olarak biliniyor. 18. yüzyılda Halfeti’de Fırat Nehri kıyısında inşa edilen tarihi yapı, Birecik Barajı nedeniyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Konağın taşları tek tek numaralandırılarak söküldü ve Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi’ne taşınarak yeniden kuruldu.

Yelduran Konağı olarak kullanılan tarihi yapı, dizinin çekimleri için restore edilerek yeniden düzenlendi. Böylece geçmişi yüzlerce yıl öncesine uzanan konak, televizyon ekranlarında Yelduran ailesinin yaşadığı mekan olarak izleyici karşısına çıkıyor.

Dizide Kordağlı ailesinin yaşadığı konak ise Sakıp Efendi Köşkü olarak biliniyor. Tarihi köşk, 19. yüzyılda yaşayan Şair Sakıp Efendi’nin yazlık evi olarak tanınıyor. Yapının duvarlarında 1845 tarihli el yazması şiirlerin bulunduğu belirtiliyor. Geleneksel Şanlıurfa mimarisini yansıtan köşk, taş duvarları, geniş avlusu ve bahçesiyle dikkat çekiyor. Yapı, dizinin çekimleri öncesinde gerçekleştirilen düzenlemelerle Kordağlı ailesinin konağına dönüştürüldü.

Halef dizisinde kullanılan iki konağın da gerçek tarihi yapılar olması, çekim mekanlarına ayrı bir özellik kazandırıyor. Bununla birlikte konakların günümüzdeki mülkiyet sahiplerine ilişkin doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor. Dizide kullanılan aile isimleri ise senaryoya ait.

Yorumlar