SPK tarafından onaylanan atama, ilk genel kurulda oylanacak. Türk Telekom, vefat eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un yerine Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği pozisyonuna önemli bir atama yaptı. Ünlü edebiyatçı ve akademisyen Prof. Dr. İskender Pala, Hazine ve Maliye Bakanlığı önerisiyle bu göreve getirildi. Atama, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 24 Temmuz 2025 tarihinde resmen onaylandı. Pala’nın görevi, Türk Telekom’un ilk yapılacak genel kurul toplantısında pay sahiplerinin onayına sunulacak.


Akademiden yönetim kuruluna


Edebiyat ve akademi dünyasında uzun yıllardır önemli bir yere sahip olan İskender Pala’nın bu ataması, iletişim sektöründe de dikkat çekici bir adım olarak değerlendiriliyor. Şirketten yapılan açıklamada, bu değişikliğin Türk Telekom’un kültürel vizyonuna katkı sunacağı belirtildi.


Prof. Dr. İskender Pala kimdir?


İskender Pala, 8 Haziran 1958’de Uşak’ın Kayaağıl köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Uşak’ta, liseyi ise Kütahya Lisesi’nde tamamladı. Aynı zamanda İmam Hatip Lisesi diplomasına da sahiptir.


Eğitim ve Akademik Kariyer

• 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdi.

• 1979 yılında mezun olduktan sonra kısa bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı.

• 1982 yılında İstanbul Üniversitesi’nde araştırma görevlisi oldu.

• 1983’te doktor, 1993’te doçent, 1998’de profesör unvanlarını aldı.

• Akademik çalışmalarının ana odağı divan edebiyatı ve Osmanlı klasik metinleridir.


Deniz Kuvvetleri ve Kurumsal Görevler

• 1982–1996 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde edebiyat öğretmenliği yaptı.

• Bu süreçte Osmanlı Türkçesi’ni bilgisayara aktaran ilk yazılımların hazırlanmasına katkıda bulundu.

• 1996’da Deniz Kuvvetleri ile yolları ayrıldıktan sonra sivil akademik hayatına yoğunlaştı.


Kültürel ve Devlet Görevleri

• İstanbul Kültür Üniversitesi’nde uzun yıllar öğretim üyeliği yaptı.

• Aynı zamanda:

• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı

• Devlet Tiyatroları Edebi Kurulu

• Başbakanlık Başdanışmanlığı

• Kültür ve Turizm Bakanlığı müşavirliği

• 2018’den bu yana Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanvekili görevlerinde bulundu.


Edebi Eserleri ve Romanları


İskender Pala, hem akademik hem popüler edebiyatta saygın bir yere sahiptir. Özellikle divan edebiyatını halkla buluşturan çalışmaları ile tanınır.
 

En bilinen kitapları

• Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü

• Divan Şiirinde Kadın

• Şah ve Sultan

• Katre-i Matem

• OD (Yunus Emre Romanı)

• Efsane (Barbaros Romanı)

• Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk

• Tulip of Istanbul (İngilizce)

Ayrıca birçok televizyon ve radyo programında kültür, sanat ve edebiyat konularında danışmanlık ve yorumculuk yaptı. İskender Pala’nın Türk Telekom Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği, SPK tarafından uygun bulundu. Resmen yürürlüğe girmesi için yapılacak ilk genel kurulda pay sahiplerinin oylamasına sunulacak.

 

Kaynak: Berna ALTINOVA