Türkiye'de ilk kez kurulan ve tek kaz yetiştiriciliği kooperatifi olan Kaz Yetiştiriciliği Üretim ve İşletme Kooperatifi, ilk konferansını Samsun'un Kavak ilçesinde gerçekleştirdi. Yoğun katılımın olduğu programda, sektörün mevcut durumu ve geleceğe yönelik hedefler ele alındı. Konferansta konuşan Kooperatif Başkanı Burak Şahinkaya, Türkiye’de her yıl binlerce kazın kesildiğini ancak bu üretim sürecinde özellikle kaz tüyü ve çeşitli sakatatların değerlendirilmeden atıldığını belirterek, bu durumun milli servet açısından ciddi bir kayıp olduğunu ve katma değeri yüksek yan ürünlerin ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekti.

FARKLI BÖLGELERDE İŞLETMELER KURULACAK
Burak Şahinkaya, kooperatifin öncelikli hedefleri arasında modern bir kesimhane ile yüksek kapasiteli soğuk hava depolarının kurulmasının yer aldığını ifade etti. Sektöre yatırımların hayata geçirilmesiyle birlikte üretimin daha sistemli ve verimli hale geleceğini belirten Şahinkaya, sürecin devamında devlet destekli projelerle farklı bölgelerde damızlık kaz işletmelerinin kurulmasının planlandığını söyledi.
ÜLKE GENELİNE YAYGINLAŞTIRILACAK
Gerçekleştirilen konferansta, kaz yetiştiriciliğinin bölge ekonomisine sağlayacağı katkılar, ihracat potansiyeli ve entegre üretim modelleri de ele alındı. Katılımcılar, bu tür organizasyonların sektörün gelişimi açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti. Kooperatif yetkilileri, Kavak’tan başlayan bu girişimin kısa sürede ülke genelinde yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirterek, üreticileri ve yatırımcıları sürece destek olmaya davet etti





