Küresel petrol piyasalarında Orta Doğu kaynaklı gelişmeler fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,4 düşüşle 90 dolar seviyesinin altına indi.

Mansur Yavaş’ı zora sokan Meclis tablosu! ABB’de dengeler değişti
Mansur Yavaş’ı zora sokan Meclis tablosu! ABB’de dengeler değişti
İçeriği Görüntüle

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in İran ile ticari ilişkilerini sürdüren ülkelere yönelik açıklamaları sonrasında piyasalarda ilk etapta daha sert yaptırımların gelebileceği beklentisi oluşmuştu. Ancak daha sıkı ikincil yaptırımların hemen devreye alınmaması petrol fiyatlarındaki risk priminin bir bölümünün çözülmesine neden oldu.

İran geriliminde diplomasi sinyali petrolü etkiledi

Petrol fiyatlarındaki düşüşte İran ile ABD arasındaki gerilimi azaltmaya yönelik diplomatik girişimler de etkili oldu.

Pakistan Genelkurmay Başkanı’nın İran’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yaptırımların kaldırılmasına yönelik bir teklif götürüldüğüne ilişkin haberler gündeme geldi. Diplomatik çözüm ihtimalinin güçlenmesi, ham petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi destekledi.

Hürmüz Boğazı riski devam ediyor

Fiyatlar gerilese de petrol piyasası açısından en önemli risklerden biri Hürmüz Boğazı olmaya devam ediyor.

İran, boğaz üzerindeki kontrol iddiasını sürdürürken geçiş kurallarını ihlal ettiğini belirttiği 45 tanker konusunda önlem alınabileceği uyarısında bulundu. Hürmüz Boğazı'nın küresel petrol ticaretindeki kritik konumu nedeniyle bölgede yaşanabilecek yeni bir gerilim fiyatların yeniden yükselmesine yol açabilecek başlıca riskler arasında gösteriliyor.

Umman açıklarında bir petrol tankerinin kimliği belirsiz bir cisim tarafından vurulduğuna ilişkin UKMTO açıklaması da deniz taşımacılığına yönelik risklerin tamamen ortadan kalkmadığını gösterdi.

ABD petrol rezervleri 1982’den bu yana en düşük seviyede

Petrol piyasasında dikkat çeken bir diğer gelişme ABD’nin stratejik rezervlerinde yaşandı.

ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre Stratejik Petrol Rezervi'ndeki ham petrol miktarı geçen hafta yaklaşık 3,7 milyon varil azalarak 289,7 milyon varile geriledi. Böylece rezervlerin Kasım 1982’den bu yana en düşük seviyeye indiği belirtildi.

Önümüzdeki dönemde Brent petrol fiyatlarının yönünde İran-ABD gerilimi, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmeler, yaptırım kararları ve küresel petrol arzına ilişkin beklentiler belirleyici olacak.

Kaynak: BERNA ALTINOVA