Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bugünkü toplantısında gündemin merkezinde Havza'da yaşanan sel felaketi vardı. Mecliste gündem maddelerine geçilmeden önce söz alan CHP Meclis Üyesi Şerife Acar Döndür, ilçede yaşanan yıkımın boyutlarını çarpıcı ifadelerle anlattı. Selin yalnızca yolları ve iş yerlerini değil, Havza ekonomisinin kalbini de vurduğunu söyleyen Döndür, kayıtlı 418 büyük esnafın ciddi zarar gördüğünü belirtti. Bölgedeki en büyük ihtiyacın ise vidanjör olduğunu vurgulayan Döndür, mevcut araçların yetersiz kaldığını ifade etti.

Samsunspor'da Göztepe maçı öncesi 8 kritik eksik!
Samsunspor'da Göztepe maçı öncesi 8 kritik eksik!
İçeriği Görüntüle

ESNAF BAYRAM ÖNCESİ BORÇLANDI

"Havza'nın kalbi yerle bir oldu" diyen Döndür, bayram öncesi borçlanarak ürün alan esnafın tüm mallarını sel sularına kaptırdığını belirterek, “Esnaf depolarını doldurdu ama yaşanan felakette ürünlerin tamamı çöp oldu. Malı gidenin canı da gider" sözleriyle yaşanan mağduriyeti anlattı. Felaketin ardından ilçede hayatın durma noktasına geldiğini kaydeden Döndür, vatandaşın temel ihtiyaçlara ulaşmakta bile zorlandığını söyledi. "Vatandaş ne ekmek almaya ne manava ne bakkala gidebiliyor. Her yer sele gitti. Büyükşehir Belediyesi'nden gelecek ekmek bekleniyor" ifadelerini kullanan Döndür, merkezi hükümete ve milletvekillerine çağrı yaptı.

RİZE ÖRNEĞİNE İŞARET ETTİ

Samsun'daki milletvekillerinin bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi konusunda yeterli adım atmadığını savunan Döndür, "9 milletvekilimizden sadece 3'ü buranın afet bölgesi ilan edilmesini talep etti ancak bu teklif reddedildi. Diğer milletvekilleri ise sadece bölgeyi gezip gitti" dedi. Havza'nın, Rize'nin Kalkandere ilçesinde olduğu gibi "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini dile getiren Döndür, esnafın iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN

İYİ Parti Grup Başkanvekili Talat Eyüboğlu da konuşmasında bölgenin "afet bölgesi" ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaşanan zararın olağan boyutların üzerine çıktığını ifade etti. AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel ise devletin tüm imkanlarıyla bölgede olduğunu belirterek yaraların kısa sürede sarılacağını söyledi. Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk da selin ilk anından itibaren tüm ekiplerin sahada görev yaptığını belirterek, "Bir afet yaşandı. Bunun bir günde kaldırılması mümkün değil. 11 ili etkileyen büyük afetlerin altından kalkan devletimiz, Havza'daki felaketin de üstesinden gelecektir" diye konuştu.

Kaynak: ERCAN ÜSLÜ