usd
39,5606
eur
45,6066
gbp
53,3746
gram-altin
4.285,07
ceyrek-altin
7.006,08
cumhuriyet-altini
29.109,00
btc-USD
104.320,00
btc-turk-lirasi
4.132.755
ethereum-USD
2.504,40
Samsun Haber Samsun Haber OMÜ’den glütensiz yaşam için bilimsel adım

OMÜ’den glütensiz yaşam için bilimsel adım

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle "Glütensiz Yaşam Paneli" düzenlendi. OMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte çölyak hastalığı ve glütensiz beslenmenin önemi çeşitli açılardan ele alındı.

Samsun'da, OMÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Anıl, panelde yaptığı sunumda üniversite olarak glütensiz ürünler üzerine yürüttükleri çalışmalardan söz etti. Prof. Dr. Anıl, “Çocuklarımıza yönelik glütensiz cips, kek, tarhana ve şekerleme gibi ürünler geliştirdik. Özellikle glütensiz baklaşekeri için patent başvurusunda bulunduk. Bunlar hem lezzetli hem de sağlıklı ürünler” dedi.

Glütensiz kek için leblebi tozu kullandıklarını aktaran Anıl, bu ürünlerin sadece çölyak hastaları değil, sağlıklı bireyler tarafından da beğenildiğini ifade etti.

“Glütensiz Ürünler Tatsız Değil”

Prof. Dr. Anıl, toplumda yaygın olan "glütensiz ürünler lezzetsizdir" algısının doğru olmadığını belirterek, “Kullandığımız aromatik malzemelerle hem çocuklara hitap eden hem de duyusal açıdan zengin ürünler geliştirdik. Leblebi unundan ürettiğimiz kek, katılımcılardan büyük beğeni topladı. Bu ürünler sadece çölyak hastaları için değil, herkes için tüketilebilir gıdalar” diye konuştu.

Toplum Bilinçlenmeli: ‘Biraz Tat’ Önerisi Bile Tehlikeli

Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği Başkanı Sara Kosif, panelde yaptığı konuşmada, çölyak hastalarının karşılaştığı toplumsal anlayış eksikliğine dikkat çekti. Kosif, “’Azıcık tat al, bir şey olmaz’ demek son derece yanlış. Glüten, bizim bağırsak sistemimizde toksik etki yapıyor. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi şart” dedi.

Çölyakla Yaşamak Mümkün Ama Bilinçli Beslenmeyle

Panelde söz alan çölyak hastaları da, glütensiz beslenmeye geçtikten sonra sağlık durumlarının düzeldiğini ve normal yaşamlarına devam edebildiklerini anlattı. Glütensiz beslenmenin bir zorunluluk olduğu kadar, doğru uygulandığında sağlıklı bir yaşam biçimi sunduğu vurgulandı.

OMÜ'den Çölyak Farkındalığına Bilimsel Katkı

Panel, sadece bilgilendirme değil, aynı zamanda glütensiz ikramlarla katılımcılara bu ürünlerin lezzetli örneklerini sunarak farkındalık oluşturmayı da amaçladı. OMÜ’nün çölyak ve glütensiz beslenme konularındaki çalışmaları, hem akademik hem de toplumsal düzeyde sürdürülecek.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *