Samsun’da her gün 20 bini aşkın trafik kuralı ihlali yaşanıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk, bu çarpıcı veriyi SBB Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda paylaştı. Soğuk, elektronik denetleme sistemleri (EDS) için İl Emniyet Müdürlüğü ile iş birliği yapılacağını açıkladı.

Kırmızı Işık İhlali İlk Sırada
SBB Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 49 gündem maddesi görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havale edildi. Başkanvekili Nihat Soğuk, toplantıda yaptığı konuşmada trafik kuralı ihlalleri konusunda çarpıcı istatistikler sundu.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın paylaştığı verilere göre, Samsun genelinde bir günde ortalama:
- 7.317 hız ihlali,
- 1.106 park ihlali,
- 12.007 kırmızı ışık ihlali
olmak üzere toplamda 20.430 trafik kuralı ihlali tespit ediliyor. Soğuk, “"Başkanımız Halit Doğan'ın bir ifadesi oldu. Onu kamuoyu ile paylaşmak istiyorum: Günlük ortalama trafik akışı içerisinde bir günde 7 bin 317 hız ihlali, bin 106 park ihlali, 12 bin 7 kırmızı ışık ihlali olmak üzere toplamda 20 bin 430 trafik ihlali tespit ediliyor. Özellikle sürücülerimize kurallara uymaya davet ediyorum. Kurallara uyarak da can güvenliğini tehlikeye atmamış oluruz diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

EDS Protokolü İçin Yetki Talebi Mecliste
Trafik düzenini sağlamak amacıyla atılacak adımlardan biri de elektronik denetleme sistemleri olacak. SBB ile Samsun İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanması planlanan EDS protokolü, ilgili komisyonlara havale edilen maddeler arasında yer aldı. Bu protokol kapsamında, SBB Başkanı’nın protokolü imzalama konusunda yetkilendirilmesi talep ediliyor.
EDS sisteminin hayata geçmesiyle birlikte, kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri başta olmak üzere birçok kural ihlali anlık olarak tespit edilip cezai işlem uygulanabilecek.
Gündemde Taşınmaz Satışları ve Derecik Mezarlığı da Var
Toplantıda ele alınan diğer maddeler arasında, belediyeye ait bazı taşınmazların, SGK ve vergi borçlarının kapatılması ile bir kamu bankasına olan borçların ödenmesi amacıyla satışı da yer aldı. Bu teklifler de komisyonlara sevk edildi.
Ayrıca, toprak kaymaları yaşanan Derecik Mezarlığı ile ilgili yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar konusunda SBB yetkilileri tarafından komisyona detaylı bilgilendirme yapılacağı belirtildi.