Samsun'da, Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açık hükmüne rağmen bazı kurumların engelli bireylerden soyadı farklı iki tanık istediğini ifade etti. BDDK’nın kararına göre, “Görme engelli birey tanık talep etmediği sürece, imzası geçerlidir.” Ancak vatandaş, birçok bankada ve noterde bu kararın görmezden gelindiğini belirtiyor.
“Kutlama Değil, Farkındalık Haftası”
Anadolu Üniversitesi Medya ve İletişim mezunu, aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencisi olan Ümit Uyanık, Engelliler Haftası'nın kutlama değil, sorunların dile getirilme haftası olması gerektiğine dikkat çekti. Uyanık, “Bankaya ya da notere gittiğimizde birey olarak görülmüyoruz. Sürekli tanık isteniyor. Tanıkların da soyadı farklı olmalı deniyor. Bu durum bizi yok saymak anlamına geliyor. Yasal kararlar var ama uygulanmıyor. Denetim yapılmalı” dedi.

“Engelimi Aştım, Ama Uygulamalar Engelliyor”
Turizm ve Büro Yönetimi mezunu, kamu yönetimi öğrencisi ve aynı zamanda mevsimlik işçi olan Şaban Satılmış ise yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi:
“Engelimi aştım ama bu uygulamalar engelimi bana yeniden hatırlatıyor. Basit bir hesap açma işlemi bile tanık zorunluluğuyla işkenceye dönüşüyor. Oysa teknoloji çağındayız, sesli imza, dijital kimlik gibi birçok alternatif var. Ama bize hâlâ eski yöntemlerle engel olunuyor.”

“Eşim Bile Tanık Olamıyor”
Bafra İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde memur olarak görev yapan Hasan Satılmış da yaşadığı ayrımcılığı şu sözlerle dile getirdi:
“Görme engelliyim ama hayatımı bağımsız şekilde sürdürüyorum. Ancak bankaya gittiğimde işlem yapmam engelleniyor. Eşimi tanık gösterdiğimde, soyadımız aynı olduğu gerekçesiyle kabul etmiyorlar. Bu resmen ayrımcılık. Artık bu uygulamalara son verilsin.”

Engelli Hakları Uygulansın, Denetim Arttırılsın
Görme engelli bireyler, Engelliler Haftası kapsamında seslerini duyurarak, mevcut yasal haklarının hayata geçirilmesini ve denetimlerin artırılmasını talep ediyor. “İmza atabiliyoruz, karar verebiliyoruz, bireyiz” diyen vatandaşlar, kurumların yasa tanımaz tutumlarına karşı adım atılmasını bekliyor.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.