Samsun’da yaz mevsimi, sadece deniz ve güneşle değil; mahalle aralarına kurulan yazlık sinemalarla da hatırlanırdı. 20. yüzyılın ortalarından itibaren özellikle İlkadım, Gazi, Bahçelievler ve Saathane çevresinde açık alana kurulan sinema perdeleri, mahalleliyi bir araya getirirdi.

Yazlık sinemalar, yalnızca film izlemek için değil; aynı zamanda komşuluk ilişkilerinin güçlendiği, çocukların gazoz eşliğinde yaz gecelerini yaşadığı sosyal alanlardı. Bu kültür, Samsun’un kent belleğinde özel bir yer tutmaya devam ediyor.

Yazlık Sinemalar Nerelere Kurulurdu?

Geçici yapılarla ya da sabit sahnelerle oluşturulan yazlık sinemalar, çoğunlukla şu bölgelerde faaliyet gösterdi:

  • Saathane Meydanı ve Kale Mahallesi çevresi: Şehir merkezine yakın oluşuyla çok sayıda izleyici toplardı.
  • Bahçelievler Mahallesi: Geniş bahçeli alanlarda açık hava sineması etkinlikleri yapılırdı.
  • İlkadım – Derebahçe çevresi: O dönemler az yapılaşmış bölgelerde yazlık sinemalar sıklıkla kurulur, çevre sakinlerinin akşam eğlencesi olurdu.
  • Sahil hattı – Atakum kıyısı: Deniz esintisinin eşlik ettiği film gösterimleri, özellikle 1980’li yıllarda oldukça rağbet görürdü.

Hangi Filmler Gösterilirdi?

Samsun’daki yazlık sinemalarda dönemin popüler Türk filmleri, komediler, dramlar ve bazı yabancı filmler perdeye yansıtılırdı. Gösterimler genellikle aileye uygun içeriklerden seçilirdi.

Gösterilen başlıca film türleri ve yapımlar:

  • Yeşilçam klasiği romantik-dramlar: Selvi Boylum Al Yazmalım, Ah Nerede, Vesikalı Yarim
  • Komedi filmleri: Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Hababam Sınıfı serisi
  • Kovboy ve aksiyon filmleri: Dönemin yabancı film ithalatları arasında yer alan klasik westernler
  • Animasyon ya da çocuk temalı filmler: Daha nadir de olsa özellikle hafta sonu gündüz kuşaklarında

Yazlık Sinema Gecelerinde Neler Olurdu?

  • Yazlık sinema deneyimi yalnızca film izlemekten ibaret değildi.
  • Vatandaşlar yanlarında sandalye, kilim veya minderiyle erkenden gelir, yer kapardı.
  • Gazoz, çekirdek, limonlu dondurma gibi atıştırmalıklar olmazsa olmazdı.
  • Gösterim başlamadan önce mahalleli sohbet eder, çocuklar sinemanın önünde oyunlar oynardı.
  • Bazı sinemalarda aralarda fragman ya da reklam gösterileri yapılırdı.
  • Elektrik kesintisi durumunda dakikalarca sabırla beklenirdi.

Bugün Ne Kaldı?

Samsun’da yazlık sinemalar artık aktif olarak kullanılmasa da bu kültür dönem dönem belediyelerin açık hava sinema etkinlikleriyle yaşatılmaya çalışılıyor. Özellikle Atakum sahilinde yaz aylarında düzenlenen nostaljik sinema akşamları, geçmişe duyulan özlemi biraz da olsa gideriyor.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Kaynak: ŞİLA KURUMAHMUTOĞLU