Samsun’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, işçi ve emekçilerin katılımıyla sabahın erken saatlerinden itibaren başlayan etkinliklerle kutlandı. Kentte belirlenen toplama alanlarında bir araya gelen kalabalık, kortejler halinde yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na ilerledi. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Özdağ ve Karadeniz İşçi Derneği adına Yüksel Arslan Gazete Arena'ya özel açıklamalarda bulundu.
EMEK VE DAYANIŞMA VE SOSYAL HAKLARA DİKKAT ÇEKİLDİ
Kutlamalar için sabahın erken saatlerinde toplanan işçi sendikaları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, pankartlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Katılımcılar, emek, dayanışma ve sosyal haklara dikkat çeken sloganlarla meydana ulaştı. Kutlamalar süresince kent genelinde güvenlik önlemleri artırıldı. Polis ekipleri güzergâh boyunca ve etkinlik alanlarında görev alırken, organizasyonun planlı ve kontrollü şekilde ilerlediği gözlendi. Yürüyüş ve etkinliklerde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Samsun'daki 1 Mayıs kortejinde bir kız çocuğunun elinde tuttuğu döviz dikkat çekti. "Yaşar mıydım? Çocukken ölmesem!" yazılı dövizde, 2013-2025 yılları arasında Türkiye'de 836 çocuğun iş kazasında yaşamını yitirdiği belirtildi.
"EMEKÇİLERİN, EMEKLİLERİN, YOKSUL HALKIMIZIN BAYRAMINI KUTLUYORUM"
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Gazete Arena'ya yaptığı konuşmada 1 Mayıs’ın bayram havasından uzak, daha çok hak arama mücadelesi şeklinde geçtiğini söyledi. Özdağ, işçi, emekli ve çalışanların ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek insanca yaşam koşullarının sağlanması gerektiğini ifade etti. Özdağ konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı ancak bayram havasında bir 1 Mayıs söz konusu değil. Çünkü işçinin, emekçinin, emeklinin açlıkla mücadele ettiği, güvencesiz çalışma koşullarına mahrum bırakıldığı, her geçen gün emeğinin kazanılmış haklarının yok edildiği bir sürecin içerisindeyiz. O nedenle bu aslında bir kutlamadan ziyade yeniden hakların kazanılması için mücadelenin yükseltildiği bir gün. Cumhuriyet Halk Partisi olarak yaşam mücadelesinin yanında olduğumuz, emekliler için işçiler için insanca yaşanılabilir ücretlerle çalışma koşulunun sağlanmasını savunuyoruz. Emeğin örgütlenmesinin önündeki engelleri kaldıracağız. Özellikle emek dünyasında toplumsal cinsiyet eşitliğini yeniden tesis edeceğiz. Bütün emekçilerin, emeklilerin, yoksul halkımızın bayramını kutluyorum."
"EMEĞİN GÖRÜNÜR OLMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"
Karadeniz İşçi Derneği adına konuşan Yüksel Aslan, 1 Mayıs’ın işçi sınıfı için bir mücadele günü olduğunu belirterek emeğin karşılığını bulması gerektiğini ifade etti. Aslan, taşeron sistemine son verilmesi gerektiğini vurgulayarak yemekhane işçilerinin kadro dışı bırakılmasına tepki gösterdi. Aslan ayrıca tüm kamu kurumlarında taşeron uygulamasının kaldırılması çağrısında bulunarak şu sözleri kaydetti:
"1 Mayıs işçinin talebini ilettiği bir alandır. Burada geçen günlerde biten maden işçileri için bize moral olmuştur. İşçi sınıfının kurtuluşu, biliyoruz ki mücadeleden geçer. Emeğin düşük kaldığı bu dünyada, emeğin yok sayıldığı dünyada emeğin var görülmesi için Karadeniz İşçi Derneği olarak 1 Mayıs alanlarındayız. Taşerona kadro verilmesi, yemekhane işçilerinin kadro dışı bırakıldığı yüzde 75 dilimi kaldı. Kadro sözünün tutulmasını bekliyoruz. Tüm kamu alanlarında taşeron bitsin istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs!"





