Bir dönem hediyelik eşya dünyasında oldukça ilgi gören isim yazılı pirinç tanesi kolyeler, artık yerini daha özel tasarımlara bırakıyor. Samsun Yabancılar Çarşısı esnaflarından 62 yaşındaki Temel Samangül, 30 yılı aşkın süredir hediyelik eşya üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Samangül, son dönemde pirinç tanesi kolyelerin modasının geçtiğini, vatandaşların ilgisinin artık fotoğraf, bebek dişi ve bebek saçı içeren kolyelere yöneldiğini belirtti.
Samangül, “Pirinç tanesine isim yazıp kolye yapıyorduk. Şimdi bir sınıf atlaması yaptık. Kolye tüpünün içerisine fotoğraf da yerleştiriyoruz. Tüpün içerisine fotoğraf, isimli pirinç tanesi ve çiçek koyuyoruz. Bunun yanı sıra vatandaşlar artık çocuk süt dişlerine de isim, doğum tarihi yazdırıp kolye yaptırıyorlar. İlk bebek saçından da kolye yaptıranlar oluyor. Böyle özgün şeyleri kolye ve anahtarlık haline getirip satıyoruz” dedi.

Yeni trend: Fotoğraflı, bebek dişli ve saçlı kolyeler
Temel Samangül’ün açıklamalarına göre, vatandaşlar artık klasik tasarımlardan ziyade kişisel anlam taşıyan objelere yöneliyor. Özellikle anne-babalar, çocuklarının süt dişlerinden ya da ilk kesilen saçlarından yaptırdıkları kolyeleri bir hatıra olarak saklıyor. Bu özel kolyeler, hem manevi değeri hem de özgün tasarımıyla büyük ilgi görüyor.
Samangül, tüplü kolyelerin 3-4 santim boyutlarında üretildiğini, içerisinde yer alan fotoğraf ve küçük süslemelerin estetik bir bütünlük oluşturduğunu ifade etti. Bu yeni tasarımlar sayesinde klasik pirinç kolyeler adeta yerini nostaljik bir hatıraya bırakmış durumda.

Fiyatlar uygun, ilgi yoğun
Samangül, ürün fiyatlarını herkesin ulaşabileceği seviyede tuttuklarını belirterek, “Sadece pirince isim yazılarak yapılan kolye 45 TL. İçerisinde fotoğraf baskılı, pirinçli kolyeler ise 125 TL'den satılıyor. Fiyatları herkes alabilsin diye ucuz tutuyoruz. İşlerimiz de gayet iyi gidiyor” ifadelerini kullandı.
Hediyelik eşyada kişisel ve duygusal unsurların ön plana çıktığı bu yeni trend, Samsunlu esnafın da yüzünü güldürüyor. Pirinç tanesi kolyeler nostaljik birer hatıra olarak rafa kalkarken, bebek dişi ve saçından yapılan tüplü kolyeler, günümüzün en dikkat çekici hediyelik ürünlerinden biri haline geldi.




