Samsun'da 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında buz gösterisi yapıldı
Samsun'da 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında buz gösterisi yapıldı
İçeriği Görüntüle

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, çevre teknolojilerinde Türkiye'ye örnek olacak yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük atık su arıtma tesislerinden biri olan Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nde günlük yaklaşık 70 ton atık çamur ortaya çıkıyor. Mevcut sistemde bu çamur yakma tesislerine gönderiliyor ve ton başına 5 bin TL ödeme yapılarak bertaraf ediliyor. Günde yaklaşık 350 bin TL harcanan atık çamur, kurulacak entegre tesis sayesinde ekonomik değere dönüşecek. Yeni sistemle SASKİ, aylık yaklaşık 10 milyon TL'lik bertaraf maliyetinden kurtulurken, çamurdan açığa çıkacak olan saf karbonun satışından da döviz geliri elde edecek.

YATIRIMI İNCELEDİLER

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin üyelerine tesislerde yürütülen çalışmaları yerinde anlatan SASKİ Genel Müdürü Bahattin Yanık, 230 milyon TL yatırım bedeline sahip entegre tesisin önümüzdeki ay devreye alınacağını açıklarken, proje sayesinde atık çamurdan saf karbon üretileceğini söyledi. Yanık, mevcut sistemde çamurun yakma tesislerine gönderildiğini ve bunun ciddi bir maliyet oluşturduğunu belirterek, "Bugün tesislerimizden çıkan çamurun bertarafı için ton başına 5 bin TL ödüyoruz. Bu sadece Samsun'un değil, Türkiye'deki tüm su idarelerinin ortak sorunu. Biz bu sorunu avantaja çevirecek bir sistemi Samsun'a kazandırıyoruz" dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Japon teknolojisinin kullanıldığı yeni sistemle çamurun önce kurutulacağını, ardından özel reaktörlerde işlenerek saf karbon elde edileceğini ifade eden Yanık, "100 ton çamurdan yaklaşık 7 ton saf karbon üretilecek. Bu ürünün tonu yurt içinde 100 dolara, yurt dışında ise 300 dolara kadar alıcısı buluyor. Böylece Büyükşehir Belediyemiz hem büyük bir bertaraf maliyetinden kurtulacak hem de gelir elde eden bir yapıya kavuşacak" diye konuştu. Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan proje ile Samsun'un çevre yatırımlarında yeni bir döneme girmesi hedefleniyor.

DAHA FAZLA SAMSUN HABER İÇİN TIKLAYINIZ.

Kaynak: GAZETE ARENA - ERCAN ÜSLÜ