stanbul Saraçhane Meydanı dün akşam, CHP’nin “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingine sahne oldu. Binlerce kişinin katıldığı etkinliğin ardından tansiyon yükseldi; İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın gece yarısı yaptığı paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edip kolluk kuvvetlerine direnç gösterdikleri iddiasıyla 42 kişi gözaltına alındı. Yerlikaya, “Hiç kimse ülkemizde sokakları milletin iradesine saldırı alanına çeviremez” diyerek nefret ve tahrik içerikli söylemlere müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

CHP Kanadından “Yılmayacağız” Mesajı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tutukluluğunun 100. günü dolayısıyla yapılan miting sonrası sosyal medyada kısa bir video paylaşarak, “Yılmayacağız, boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz. Biz kazanacağız, millet kazanacak” ifadelerini kullandı. İmamoğlu’nun mesajı, Saraçhane’de toplanan kalabalığın sloganlarıyla da karşılık buldu.

Yasal Süreç Nasıl İşleyecek?

Gözaltına alınan zanlılar hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “polise mukavemet” suçlamalarıyla soruşturma açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sevk dosyasında, sosyal medyada paylaşılan görüntüler, güvenlik kameraları ve olay yerinde tutulan tutanakların delil olarak değerlendirileceği öğrenildi. Suçun sabit görülmesi hâlinde Türk Ceza Kanunu’na göre Cumhurbaşkanına hakaret 1 yıldan 4 yıla kadar hapis, kolluk kuvvetlerine mukavemet ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile sonuçlanabiliyor.

Gözler Emniyet’in Raporunda

Polis kaynakları, Saraçhane’deki müdahaleye dair ayrıntılı zabıt tuttuklarını; taşkınlık yapan ve polise mukavemet gösteren kişilerin kimlik tespitinin görüntüler üzerinden de sürdüğünü belirtiyor. Emniyet yetkilileri, “Özgürlük maskesiyle nefret diline izin vermeyiz” vurgusuyla sokak olaylarına karşı sıfır tolerans politikasını yineledi.

Siyasi Atmosfer Daha da Isınabilir


Önümüzdeki günlerde soruşturmanın seyrine göre yeni gözaltıların gelebileceği kulislerde konuşulurken, muhalefet kanadı da “adalet ve demokrasi” vurgusuyla Saraçhane’nin sembolik önemini öne çıkarmayı sürdürecek gibi görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi