Mücteba Hamaney öldü mü?
Mücteba Hamaney öldü mü?
İçeriği Görüntüle

Orta Doğu'da sular durulmuyor. Tahran yönetiminin, Hürmüz Boğazı'ndaki ablukayı gerekçe göstererek Washington’un müzakere taleplerini reddetmesinin ardından bölgeden sıcak çatışma haberi geldi. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, deniz ablukasını aşmaya çalışan dev bir kargo gemisine müdahale edildiğini bildirdi.

USS SPRUANCE muhribinden "TOUSKA"ya müdahale

Başkan Trump’ın açıklamasına göre, yaklaşık 275 metre uzunluğundaki İran bayraklı "TOUSKA" isimli kargo gemisi, Umman Körfezi’nde ABD Donanması’na ait USS SPRUANCE güdümlü füze muhribi tarafından durduruldu. Geminin deniz ablukasını geçme girişimi üzerine yapılan "dur" ihtarına İranlı mürettebatın uymadığı belirtildi. Trump, mürettebatın uyarıları dikkate almaması üzerine ABD gemisinin, kargo gemisinin makine dairesinde bir delik açarak aracı olduğu yerde sabitlediğini ifade etti.

Gemi yaptırım listesindeydi

Vurulan geminin geçmişteki yasa dışı faaliyetleri nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım listesinde yer aldığı vurgulandı. Operasyon sonrası geminin kontrolünün tamamen ABD Deniz Piyadeleri (Marines) gözetimine geçtiğini belirten Trump, geminin şu an için etkisiz hale getirildiğini ve içinde ne olduğuna dair incelemelerin devam ettiğini ima etti.

Müzakere masası devrildi: İran'dan "abluka" resti

Yaşanan bu sıcak temas, iki ülke arasındaki diplomatik çabaların askıya alınmasının hemen ardından geldi. Trump’ın "anlaşma olacak" yönündeki daha önceki mesajlarına Tahran’dan net bir karşılık verildi. İran tarafı, bölgedeki deniz ablukası devam ettiği sürece herhangi bir müzakere masasına oturmayacaklarını sert bir dille yineledi. Hürmüz Boğazı'ndaki bu askeri müdahalenin, bölgedeki enerji güvenliği ve küresel piyasalar üzerindeki etkileri ise yakından takip ediliyor.

Kaynak: HALK TV