Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki görüşmesi sırasında Türkiye ve ABD arasında iki önemli enerji anlaşmasına imza atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk’te yaptığı açıklamada, hem doğalgaz hem de nükleer enerji alanında stratejik bir sürecin başladığını duyurdu.
2045’e Kadar Doğalgaz Anlaşması
Bakan Bayraktar, ABD ile imzalanan doğalgaz anlaşmasının bu kıştan itibaren yürürlüğe gireceğini belirtti. Anlaşmanın 2045 yılına kadar geçerli olacağını vurgulayan Bayraktar, “LNG konusunda arz güvenliğimize katkı yapacak. Çok rekabetçi fiyatlarla uzun dönemli yaptığımız bu anlaşmalarla enerjide merkez ülke hedefimizi güçlendiriyor, aynı zamanda bölgemizin enerji arz güvenliğine de katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakatı
Enerji Bakanı, Beyaz Saray’da imzalanan “Stratejik Sivil Nükleer İşbirliği Mutabakat Zaptı”nı da duyurdu. Mutabakat, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Bakan Bayraktar tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın huzurunda imzalandı. Bayraktar, “Türkiye ile ABD arasındaki köklü ve çok boyutlu ortaklığı nükleer enerji alanında daha da derinleştirecek yeni bir süreci başlattık. Anlaşmanın her iki ülke için de karşılıklı fayda üretmesini diliyorum” dedi.

Nükleer Santral Vurgusu
Bayraktar, anlaşmanın somut adımlarının nükleer enerji santralleri kurulumunu kapsadığını belirterek, “Türkiye’nin enerji portföyünde nükleer enerjiye verdiğimiz önem büyük. Bu işbirliği ile enerji arz güvenliğimizi çeşitlendirmeyi ve temiz enerji hedeflerimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
