Türkiye, İsrail donanmasının Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na uluslararası sularda gerçekleştirdiği saldırıya sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı “masum sivilleri hedef alan, uluslararası hukuku ihlal eden bir terör eylemi” olarak nitelendirdi ve faillerin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

İsrail donanması uluslararası sularda saldırdı

Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için farklı ülkelerden aktivistlerin katılımıyla oluşturulan Küresel Sumud Filosu, İsrail donanmasının hedefi oldu. Uluslararası sularda gerçekleşen saldırıda, gemilere yasa dışı şekilde el konuldu.

Türkiye, yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamada saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve masum sivillerin hayatını tehlikeye attığını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı: “Bu bir terör eylemidir”

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gazze halkına insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu’na İsrail güçleri tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırı, uluslararası hukuku en ağır biçimde ihlal eden ve masum sivillerin hayatını tehlikeye atan bir terör eylemidir.”

Açıklamada ayrıca, barışçıl şekilde yola çıkan sivillerin hedef alınmasının, İsrail hükümetinin Filistin’le sınırlı kalmayan militarist politikalarının göstergesi olduğu ifade edildi.

Türk vatandaşlarının serbest bırakılması için girişim

Bakanlık, filoda yer alan Türk vatandaşlarının güvenliği için gerekli tüm girişimlerin başlatıldığını belirtti. Ayrıca saldırının faillerinin hesap vermesi için hukuki süreçlerin işletileceği açıklandı.

Uluslararası topluma çağrı

Türkiye, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kuruluşlara çağrı yaparak, Gazze’ye yönelik hukuksuz ablukaya son verilmesi, insani yardım girişlerinin sağlanması ve seyrüsefer özgürlüğünün güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Ensonhaber.com