Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki tarihi Bedesten Çarşısı’nda 88 yaşındaki İzzet Çakmak, unutulmaya yüz tutmuş bir mesleği 70 yıldır yaşatıyor. Küçük yaşta başladığı hayvan tarağı imalatını hâlâ sürdüren Çakmak, el emeğiyle ürettiği tarakları satışa sunuyor.

"Makinesini Bile Kendim Yaptım"

Tarak üretiminde kullandığı makineyi de 65 yıl önce kendi elleriyle yaptığını belirten İzzet Çakmak, üretim sürecini şu sözlerle anlattı:

“Önceleri dişleri hızarla ve elle açıyorduk. Şimdi bu makineyle diş açıyoruz. Tarağın sacını kesip, dişlerini açtıktan sonra perdah eder, ardından sapını gürgen ağacından hazırlayıp perçinleriz. Sac kalın, sap gürgen. Paslanır ama çürümez. Eski usullere uygun üretim yapıyorum.”

Vezirköprü’de Son Usta Kaldı

Geçmişte Vezirköprü’de hayvan tarağı üreten beş esnaf olduğunu söyleyen Çakmak, pres tarakların piyasaya çıkmasıyla bu mesleğin neredeyse tamamen yok olduğunu vurguladı:

“Eskiden Türkiye’nin her yerine gönderirdik. Şimdi bu işin tek ustası kaldım. Ben de ölürsem bu iş biter. Hem imalatını yapıyorum hem satıyorum. Toptan 40 TL, perakende 50 TL’ye satıyorum.”

Mesleğini Babasının Ardından Devraldı

İzzet Çakmak, küçük yaşta babasını kaybettikten sonra dükkânın başına geçmek zorunda kaldığını anlatarak, mesleğe nasıl başladığını şu sözlerle dile getirdi:

“Mecburen başladım ama sevdim. 70 yıldır bu işin içindeyim. Geleneksel yöntemleri sürdürmeye gayret ediyorum.”

Yüzyıllık Zanaat Yok Olmasın Diye Çabalıyor

Zamanın ilerlemesiyle teknolojik ürünlerin geleneksel meslekleri tehdit ettiğini vurgulayan Çakmak, el emeğiyle ürettiği tarakların dayanıklılığına ve kalitesine güveniyor. Ancak bu değerli zanaat, kendisinden sonra devam edecek bir çırak ya da usta bulunmaması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Daha fazla Samsun Haber için .tıklayınız

Kaynak: Haber Merkezi