Samsun’un Kızılırmak ağzında Fransızlar tarafından 1880 yılında inşa edilen Bafra Feneri, günümüzde hâlâ denizciler için yol gösterici olarak kullanılıyor. Başlangıçta ahşap olarak yapılan fener, dalgaların yıkması nedeniyle demir boru kazıklar çakılarak yeniden inşa edildi.

Fener Mahallesi’nin Kuşaklar Boyu Bekçileri

Fener Mahallesi’nde yaşayan 75 yaşındaki Recep Özkan, fenerin aile geçmişinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Özkan, “Ailemden dedem, babam ve amcamlar burada bekçilik yaptı. Ben ise kamyonculuk yaptım” ifadelerini kullandı.

Denizin Tehdidi ve Koruma İhtiyacı

Özkan, fener ile deniz arasındaki mesafenin zamanla 400 metreden 20 metreye kadar gerilediğini belirterek, “Eğer altına taş dökülmezse deniz feneri alacak. Denizin almaması için bir şeyler yapılmalı. Bu fenerden dünyada 3 tane olduğunu duyduk” dedi. Ayrıca, bölgeyi sık sık ziyaret eden turist ve meraklıların yanı sıra, karayel rüzgarlarının ve taşkınların mahallede ciddi etkiler yarattığını vurguladı. “Buradaki taşlar koruma altına alınıp takviye yapılırsa hem insanlar hem de mahalle kurtulmuş olur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi