Atakum Belediyesi, çocuklara erken yaşta trafik bilinci kazandırmak amacıyla Çobanözü Mahallesi’nde 6 bin 200 metrekarelik alanda Trafik Eğitim Parkı hayata geçiriyor. Projede çocuklar, uzman eğitmenler ve trafik polisleri eşliğinde akülü araçlarla direksiyon başına geçerek trafik kurallarını uygulamalı öğrenecek.
6 BİN 200 METREKARELİK ALANDA ÇALIŞMA BAŞLADI
Atakum Belediyesi, çocuklara yönelik sosyal ve eğitici alanlara bir yenisini daha ekliyor. Çobanözü Mahallesi’nde 6 bin 200 metrekarelik alanda yapımına başlanan projenin 4 bin metrekarelik bölümünde Çocuk Trafik Eğitim Parkı oluşturulacak. Alanın kalan bölümü ise mahallenin sosyal ihtiyaçlarına ve eğitim faaliyetlerine hizmet edecek şekilde düzenlenecek. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in başlattığı proje ile çocukların trafik kurallarını yalnızca teorik olarak değil, uygulamalı şekilde öğrenmesi hedefleniyor.
MİNİKLER AKÜLÜ ARAÇLARLA DİREKSİYONA GEÇECEK
Trafik Eğitim Parkı’nda çocukların gerçek trafik ortamını tanıyabilmesi için çeşitli uygulama alanları oluşturulacak. Parkurda kavşaklar, dönel kavşak, yaya ve okul geçitleri, trafik ışıkları, yatay ve düşey trafik işaretlemeleri, trafik levhaları, tek ve çift yönlü yollar, hemzemin geçit, otobüs durağı ve üst geçit gibi unsurlar çocukların kullanımına uygun ölçekte yer alacak. Uzman eğitmenler ve trafik polislerinin rehberliğinde eğitim alacak çocuklar, akülü araçlarla parkurda direksiyon başına geçerek öğrendikleri trafik kurallarını uygulayacak.
40 ÇOCUK AYNI ANDA EĞİTİM ALABİLECEK
Proje kapsamında uygulamalı eğitimin yanı sıra teorik trafik eğitimlerinin verilebilmesi için Trafik Eğitim ve Bilgilendirme Birimi de oluşturulacak. Birimde yaklaşık 40 çocuğun aynı anda eğitim alabileceği derslik bulunacak. Tesiste kadın ve erkek tuvaletlerinin yanı sıra engelli tuvaleti, bebek bakım ve emzirme odası ile mescit de yer alacak. Yapı ve çevresinin erişilebilirlik esaslarına uygun şekilde düzenlenmesi planlanıyor.
EBEVEYNLER İÇİN DE DİNLENME ALANLARI OLACAK
Trafik eğitimine çocuklarını getiren ebeveyn ve refakatçilerin ihtiyaçları da proje kapsamında dikkate alındı. Alanda kafeterya veya büfe ile açık oturma alanlarının oluşturulması planlanıyor. Bu düzenlemelerle alanın yalnızca eğitim saatlerinde kullanılan bir tesis olması yerine, eğitim işlevinin yanı sıra mahalle sakinlerinin günlük kullanımına da açık bir kamusal yaşam alanı haline getirilmesi amaçlanıyor.
'EN KISA SÜREDE ÇOCUKLARIMIZLA BULUŞTURACAĞIZ'
Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, Trafik Eğitim Parkı’nın kısa sürede tamamlanarak çocukların kullanımına sunulacağını belirtti. Türkel:
Güvenli ulaşım için saha çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Çocuklarımıza trafik bilinci kazandırmak için Çobanözü Mahallesi'nde hayata geçireceğimiz Trafik Eğitim Parkımız için yoğun mesai harcıyoruz. Çocuklarımız uzman eğitmenler, trafik polisleri eşliğinde temel trafik kurallarını uygulamalı öğrenecek. Alanda oluşturduğumuz güvenli trafik ortamında, akülü arabalarla doğru davranış biçimlerini uygulayacaklar” dedi. Erken yaşta trafik eğitiminin önemine dikkat çeken Türkel, bilinçli yayalar, sürücüler ve güvenli trafik için çocuklara küçük yaşta doğru davranışların kazandırılması gerektiğini belirterek, eğitim parkını en kısa sürede çocuklarla buluşturacaklarını kaydetti.




