Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, Adalet Bakanı Akın Gürlek'in yargıda yapay zeka kullanımına yönelik açıkladığı projeye ilişkin değerlendirmesinde, savunma hakkının teknolojik araçlara devredilemeyeceğini vurguladı. Bakanın, vatandaşın sisteme dava konusunu yazdığında otomatik dilekçe oluşturulabileceğine yönelik ifadelerini "talihsiz" olarak nitelendiren Yıldıran, Gazete Arena'ya özel yaptığı açıklamada, bu yaklaşımın hukuk sisteminin temel dinamikleriyle örtüşmediğini dile getirdi.

BAROLARDAN ORTAK TEPKİ!

Yıldıran, avukatlık mesleğinin yalnızca teknik bilgiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda hak arama özgürlüğünün teminatı olduğunu belirterek, "Savunma makamı bir algoritmaya indirgenemez. Yapay zeka destekleyici bir araç olabilir ancak bir avukatın yerini alması mümkün değildir" ifadelerini kullandı. Türkiye genelinde baroların ortak tepki ortaya koyduğunu hatırlatan Yıldıran, savunma hakkının korunmasının hukuk devleti ilkesinin vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi.

MHP Samsun kongre sürecine hazır
MHP Samsun kongre sürecine hazır
İçeriği Görüntüle

'ŞİDDET' SORUNU VARKEN...

Açıklamasında mesleğin mevcut sorunlarına da dikkat çeken Yıldıran, "Avukatların şiddet başta olmak üzere çözüm bekleyen pek çok sorunu varken, bu tür söylemler hem yersiz hem de zamansızdır" dedi. Samsun'da yaklaşık 2 bin 500 avukat ve 130 stajyerin görev yaptığını hatırlatan Yıldıran, yapay zekanın hukuk alanına kontrolsüz entegrasyonunun iş alanlarını daraltabileceğini ancak bunun gerçeği değiştirmeyeceğini vurguladı.

SİSTEM GÜVENİLİR DEĞİL!

Dünya örneklerine de değinen Yıldıran, yapay zeka uygulamalarının yargı süreçlerinde hatalı sonuçlar doğurabildiğine işaret ederek, "Amerika'da yakın zamanda yapay zeka tarafından hazırlanan bir metnin mahkemeye sunulduğu ve hatalar içerdiği görüldü. Bu durum, sistemin henüz sağlıklı ve güvenilir olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Hukuk, insan aklı, vicdanı ve sorumluluğu gerektirir" değerlendirmesinde bulundu. Ercan ÜSLÜ

Kaynak: GAZETE ARENA - ERCAN ÜSLÜ