Anayasa Mahkemesi (AYM), geçmiş yıllarda eksik ödenen memur maaşları nedeniyle başlatılan icra takipleri ve sonrasında açılan davalarla ilgili önemli bir karara imza attı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, kapatılan Çalış Belediyesinde görev yapan memurların maaş ve faiz alacaklarına ilişkin başvuruları ele alındı.

MEMURLAR EKSİK ÖDENEN MAAŞLARI İÇİN İCRA TAKİBİ BAŞLATTI

Ankara'nın Haymana ilçesine bağlı Çalış Belediyesinde 2002-2014 yılları arasında görev yapan bazı memurlar, ödenmeyen maaş ve faiz alacaklarını tahsil etmek amacıyla 2014 yılında ilamsız icra takibi başlattı.

30 Ekim 2026 Resmi Gazete kararları
30 Ekim 2026 Resmi Gazete kararları
İçeriği Görüntüle

Bu süreçte belediyenin tüzel kişiliği kaldırılarak taşınır ve taşınmazlarıyla birlikte alacak ve borçalrı Haymana Belediyesine devredildi. Ancak daha sonra 694 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında icra takipleri düşürüldü.

MAHKEMELERİN SÜRE AŞIMI KARARI AYM’YE TAŞINDI

İcra takiplerinin düşürülmesinin ardından memurlar, alacaklarını tahsil edebilmek için idare mahkemelerinde dava açtı. Mahkemeler, bazı alacak taleplerini süre aşımı gerekçesiyle reddetti.

Kararların kesinleşmesi üzerine memurlar, haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

AYM: MAHKEMEYE ERİŞİM HAKKI İHLAL EDİLDİ

Başvuruları inceleyen Anayasa Mahkemesi, idare mahkemelerinin dava açma süresine ilişkin yorumlarının öngörülebilir olmadığını değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, bu yaklaşımın başvurucular üzerinde ağır bir külfet oluşturduğuna ve Anayasa'nın 36. maddesinde güvence altına alınan mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Kararda, icra takiplerinin kesinleşmesi ve haciz aşamasına kadar ilerlemesi gibi hususların mahkemeler tarafından yeterince dikkate alınmadığı belirtildi.

AYM'nin kararı, geçmiş yıllara ait eksik maaş ve faiz alacakları için hukuk mücadelesi veren memurlar açısından dikkat çeken bir gelişme olarak değerlendirildi.

Kaynak: HABERLER