Samsun'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi, yeni yerine taşındı. Mustafa Kemal Atatürk ve 18 silah arkadaşını 19 Mayıs 1919'da Samsun'a getiren Bandırma Vapuru'nun replikası olan müze gemisi, Canik ilçesindeki mevcut konumundan İstiklal Meydanı Kurtuluş Yolu'na başarıyla nakledildi.

Canik'te temizlik çalışmaları aralıksız sürüyor
Canik'te temizlik çalışmaları aralıksız sürüyor
İçeriği Görüntüle

Yaklaşık 240 ton ağırlığındaki gemi, 72 tekerlekli bağımsız aks sistemine sahip özel taşıma platformu üzerinde yaklaşık 3,5 kilometrelik mesafeyi kat etti. Sabah saat 06.30'da başlayan taşıma çalışması yaklaşık 4 saatte tamamlandı. Taşıma süreci boyunca çok sayıda vatandaş da güzergâhta toplanarak tarihi anlara tanıklık etti.

"TAŞINMA SÜRECİ YAKLAŞIK 8 AYLIK TEKNİK ÇALIŞMANIN AKABİNDE OLDU"

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necdet Çamaş, Bandırma Gemi Müzesi'nin 1999 yılında Samsun'da ziyarete açıldığını söyledi. Müzeyi Canik ilçesinden Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a ayak bastığı konuma taşıdıklarını dile getiren Çamaş, "Taşıma süreci yaklaşık 8 aylık teknik çalışmanın akabinde oldu.Türkiye'de bu işi yapabilecek olan firmaları tek tek araştırdık. Onlarla görüşmeler yaptık. Daha sonra teknik ekipler Almanya'dan ve taşıyıcı firmanın mühendisleri buraya geldi, bütün simülasyonları yaptık ve çok sağlıklı şekilde ilerletiyoruz." dedi.

2027 MAYISINDA AÇILMASI PLANLANIYOR

Bandırma Gemi Müzesi'nin yeni yerinde daha fazla ziyaretçiye ulaşacağını anlatan Çamaş, şunları kaydetti:

"İnanıyorum ki bugün yaklaşık 1 milyon ziyaretçisi olan kısıtlı alandaki Bandırma Vapuru önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi olacak. Yapım sürecinden bugünkü taşıma sürecine kadar bütün süreçleri bilen birisi olarak, bugün Samsun tarihine not düşülüyor. Peyzaj çalışmalarından sonra insanlarımızın ziyaretine, belki içine girmeyecek ama etrafında dolaşabilecekleri hale getireceğiz. Milli Mücadele Açık Hava Müzesi ile birlikte 2027 yılının mayıs ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılacağı bir programla açılışını yaparız diye ümit ediyorum."

Kaynak: AA