Türkiye genelinde 1 Temmuz tarihi itibarıyla uygulamaya giren Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Sistemi kapsamında yeni bir düzenleme yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yönetilen sistemde, günlük 200 adedi aşan toplu ambalaj teslimatlarında ambalaj başına verilen 1 TL'lik teşvik tutarı 50 kuruş seviyesine çekildi.
BİREYSEL VE TOPLU İADELERDE GÜNCEL AİDE MİKTARLARI
Milyonlarca ambalajın toplandığı sistemde iade yöntemlerine göre uygulanacak teşvik tutarları belirlendi. Depozito iade makineleri üzerinden yapılan standart işlemlerde günlük 200 ambalaja kadar olan teslimatlar için ambalaj başına 1 TL ödenmesine devam edilecek. Günlük 200 adetten fazla DOA logolu içecek ambalajı getiren vatandaşlar ise teslimatlarını Sayma ve Doğrulama Merkezleri üzerinden tamamlayacak. Bu merkezlerde işlem gören bireysel toplu iadelerde ambalaj başına teşvik bedeli 50 kuruş olarak hesaplanacak.
İLK 17 GÜNDE TOPLANAN AMBALAJ SAYILARI AÇIKLANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sistemin ilk 17 günlük dilimine ait verileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Kurum sürece dair şu ifadeleri kullandı:
"1 Temmuz'dan bu yana 33 milyon ambalaj topladık. 2 milyondan fazla vatandaşımız DOA'ya kayıt oldu. Kaynaklarımızı koruyor, geleceğe birlikte sahip çıkıyoruz."





