Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğle döner, sucuk, köfte ve kıyma gibi et ürünlerinin üretim ve etiketleme kuralları yeniden belirlendi. Yeni düzenlemeyle dönerde bazı dolgu maddelerinin kullanımı yasaklanırken, etiketlerde “yüzde 100 dana eti” gibi kesinlik bildiren ifadelerin kullanımına da sınırlama getirildi. İşletmelere yeni kurallara uyum sağlamaları için 31 Mart 2027 tarihine kadar süre tanındı.

DÖNERDE YENİ DÜZENLEME

Yeni Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında döner, “yaprak”, “kıyma” ve “yaprak-kıyma” olmak üzere üç ayrı kategoride tanımlandı.

Kıyma dönerde çiğ kırmızı et oranının en az yüzde 10, yaprak-kıyma dönerde ise yaprak et oranının en az yüzde 60 olması zorunlu hale getirildi.

Döner üretiminde fıstık, peynir, nişasta ve soya ürünleri gibi dolgu maddelerinin kullanımına izin verilmeyecek. Süt ve yumurta kaynaklı proteinler dışında dışarıdan eklenen azot kaynaklarının kullanımına da sınırlama getirildi.

Tüketicinin ürünün çeşidini açıkça görebilmesi amacıyla etiket ve tabelalarda “yaprak”, “kıyma” veya “yaprak-kıyma” ifadelerinin ürün adıyla aynı renk ve puntoda yazılması zorunlu olacak.

ETİKETLERDE “YÜZDE 100” İFADESİNE SINIRLAMA

Yeni düzenlemeyle tüketicinin algısını yanıltabilecek etiketleme uygulamalarına yönelik de yeni kurallar getirildi.

Kapsam dahilindeki ürünlerin ambalajlarında veya markalarında “yüzde 100”, “yüzde 100 dana eti” ve “yüzde 100 göğüs eti” gibi kesinlik bildiren ifadeler ile bu izlenimi oluşturan logolar kullanılamayacak.

Emülsifiye et ürünlerinde baş eti kullanılması halinde, bu durumun etikette açıkça “Baş eti içerir” şeklinde belirtilmesi gerekecek.

Üründe kullanılan hayvansal yağın hangi hayvan türüne ait olduğu da içindekiler bölümünde belirtilecek.

Çiğ kanatlı eti ürünlerinin ambalajlarında ise “Pişirme sırasında merkezi sıcaklık en az 72 °C’ye ulaşmalıdır” uyarısının bulunması zorunlu olacak.

KÖFTE VE SUCUKTA DA YENİ KURALLAR

Kıyma kullanılarak hazırlanan köfte ve burger gibi kırmızı et karışımlarında protein tozu ve soya ürünlerinin kullanımına izin verilmeyecek.

Baharat ve galeta unundan gelen nişasta ile bitkisel protein miktarı ise toplamda yüzde 5 ile sınırlandırılacak.

Sucuk üretiminde ürünün pH değerinin en fazla 5,4 olabileceği belirlendi. Isıl işlem görmüş sucuk, pastırma ve kavurma gibi geleneksel et ürünlerinde nem, yağ ve tuz oranlarına ilişkin kurallar da yeniden düzenlendi.

AB'den Rusya'ya yaptırım kararı! 1 hafta uzatıldı
AB'den Rusya'ya yaptırım kararı! 1 hafta uzatıldı
İçeriği Görüntüle

Gazete Arena-1947

KANATLI KIYMA DONDURULMUŞ OLARAK SATILACAK

Kanatlı eti sektörünü ilgilendiren düzenlemeler kapsamında kanatlı kıyma ve bu kıymadan hazırlanan karışımların piyasaya yalnızca dondurulmuş formda sunulmasına yönelik hüküm getirildi.

Yeni tebliğle birlikte et ürünlerinde bulunması gereken bazı besin değerlerine ilişkin de minimum ve maksimum sınırlar belirlendi.

İŞLETMELERE 31 MART 2027'YE KADAR SÜRE

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeler için mevcut işletmelere geçiş süreci tanındı.

16 Eylül 2026 tarihinden önce faaliyet gösteren işletmeler, üretim süreçlerini ve etiketlerini yeni mevzuata uygun hale getirmek için 31 Mart 2027 tarihine kadar süre kullanabilecek.

Eski mevzuata göre üretilerek ambalajlanan ürünler ise raf ömrünü tamamlayana kadar piyasada bulunabilecek.

Kaynak: HABERLER