Ramazan ayında oruç tutanlar, yeme-içme dışında yapılan günlük uygulamaların orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Bu sorulardan biri de dudağa sürülen krem ve nemlendirici ile ilgili. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamasına göre, dudağa krem veya nemlendirici sürmek orucu bozmaz.

DUDAK KREMİ VE NEMLENDİRİCİ ORUCU BOZAR MI?

Deri üzerindeki gözenekler ve kılcal damarlar yoluyla vücuda çok az miktarda yağ, merhem veya benzeri maddeler geçse de, bu emilim çok yavaş ve sınırlıdır. Ayrıca bu işlem yeme-içme anlamı taşımaz, bu nedenle orucu bozmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı, deri üzerine sürülen merhem veya yapıştırılan ilaçlı bantların da orucu bozmadığını belirtmiştir.

DUDAK ETİ YEMEK ORUCU BOZAR MI?

Dudak etinden susam tanesinden büyük bir parçayı bilerek yutmak orucu bozar. Ancak istemsiz olarak veya çok küçük bir parçayı yutmak orucu bozmaz. Eğer kişi yuttuğundan emin değilse, orucunu devam ettirebilir.

Samsun’da 4 Mart Çarşamba hava durumu
Samsun’da 4 Mart Çarşamba hava durumu
İçeriği Görüntüle

Özetle; dudağa krem veya nemlendirici sürmek oruca zarar vermez, ancak dudak eti veya başka yiyecek parçalarını bilerek yutmak orucu bozar.

Kaynak: HABER MERKEZİ