Havaların ısınması ile beraber düğün sezonu başladı. Altın yatırımcısından ziyade düğün yapacaklarda merakla altındaki hareketliliği takip etmeye başladı. Bir süredir yatay seyreden altında tekrar başlayan yükselişin sonu ne olacak? Altındaki hareketlilik nasıl devam edecek? Gibi soruların cevapları sık sık aratılıyor. Bu çerçevede ekonomistlerin piyasa verileri ışığında yaptıkları analizleri de oldukça merak edilen hususlardan. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, değerli maden sarı metal için neler dedi? Temmuz ayından sonra altın için neler değişecek? İşte detaylar...

Altındaki Hareketlilik Devam Ediyor
ABD ve Çin arasında yaşanan gerilim, FED’in faiz indirimleri, küresel piyasalardaki hareketlilik, jeopolitik gelişmeler altındaki hareketliliği arttıran unsurlardan bazıları. Yatırım için altın almak isteyen vatandaşlar, düğün yapacak çiftler ve altını olan yatırımcılar altındaki iniş çıkışlı hareketliliği takip ederken Ekonomist Şirin Sarı açıklamaları ile dikkatleri üzerine çekti.
Altın ve Para Piyasa Uzmanı Şirin Sarı açıklamasında; "Altında çok ilginç şeyler oluyor. Özellikle iki haftadır, Uzak Doğu borsaları da dahil olmak üzere, fiziki piyasada altın 3 bin dolar gibi bir rakamla daha ucuza satılıyor. Yani bu, talebin bir miktar azaldığını ve insanların ya da kurumların altın satışı yaptığını gösteriyor" dedi.

Kapalı Çarşı’da Bir İlk Yaşandı
Bu hafta Kapalı Çarşı’daki altın fiyatlarına dikkat çeken Ekonomist Sarı bir ilkin yaşandığını belirterek; "Kapalı Çarşıdaki fiyat bankalar arası fiyatın altına gelmiş oldu. Zaten 3 haftadır kalabalıklığı görüyoruz. Deprem sonrası, müteahit ile anlaşan, kentsel dönüşüme para yatıranlar altınlarını bozdurmaya başlayanlar oldu. Vatandaş da yatırımcı da, Nisan ayı itibarıyla Merkez Bankalarının en yüksek alımlarını görmüştük özellikle Çin cephesinde. Ama Mayıs ayında bu durum azaldı" dedi.
Açıklamasının devamında altına talebin azaldığını dile getiren Sarı Haziran ayı için altını şu ifadeler ile değerlendirdi; " 3 bin 400 seviyelerine yükselişin olmadığını görüyoruz. Dünyadaki talebin azalmasının çok büyük etkisi var ama piyasalar artık kötü habere alıştı. Ya altın miktarındaki portföyler dolma noktasına geldi ya da kötü haber karşısında piyasa artık tepki veremez noktasına geldi."

Temmuz ve Sonrasına Dikkat
Temmuz ayı ve sonrasına dikkat çeken Altın ve Para Piyasa Uzmanı Şirin Sarı altındaki yükselişin devam edebileceğini belirterek;
"Temmuz ve sonrasından piyasanın ciddi bir volatiliteyle karşılaşabileceğini gösteriyor. Burada da yeniden altın fiyatlarının yeniden yükselmeye başladığını görebiliriz. Diplerin azalmış olması bir de iç piyasada satışların gelmiş olması, iç piyasada altın fiyatının negatife dönmüş olması bir miktar daha satış baskısının olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.