TESK’in UNICEF ile birlikte 2017’den bu yana yürüttüğü “Çocuk Hakları ve İş İlkeleri Programı”nın sürdüğünü belirten Palandöken, ayrıca 2020’de başlatılan “İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP)” ile çocuk işçiliğine karşı sahada aktif çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

“Çocuklarımızın eğitim hakkını ve çocukluklarını yaşamalarını sağlamak adına işçi, işveren, kamu ve özel sektörü bu insan hakkı ihlaline karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz,” dedi.

“İç Denetim Mekanizmasını Kuran Tek Meslek Kuruluşuyuz”

Dünya genelinde 160 milyon çocuk işçi bulunduğunu hatırlatan Palandöken, TÜİK'in 2024 verilerine göre Türkiye’de 970 bin çocuğun kayıtlı olarak çalıştığını ifade etti. TESK’in bu sorunun çözümüne katkı sağlamak amacıyla iç denetim sistemini hayata geçiren tek meslek kuruluşu olduğunu vurguladı.

“İş yeri Denetim ve Danışmanlık Gruplarımız (İDDG) ile üye işletmeleri denetliyor ve rehberlik ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz eğitim seminerleriyle de toplumda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz,” dedi.

“Çıraklar İşçi Değil, Öğrencidir”

Çıraklık sistemine yönelik eleştirilere de değinen Palandöken, çırakların çocuk işçi değil, meslek öğrenen öğrenciler olduğunu ifade etti.

“Biz esnaf ve sanatkârlar olarak, çocukların küçük yaşta bir meslek edinmesini ve geleceğini güvence altına almasını destekliyoruz. Çıraklarımız, ustalarından el becerisi öğrenen ve aynı zamanda eğitimine devam eden bireylerdir,” diyerek çıraklık sisteminin çocuk işçiliği ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

“Çocukların Geleceği Ortak Sorumluluğumuz”

TESK’in öncülüğünde yürütülen bu çalışmaların, çocukların sağlıklı bireyler olarak gelişimini desteklemek adına büyük önem taşıdığına dikkat çeken Palandöken, tüm toplumu bilinçli ve sorumlu davranmaya çağırdı:

“Çocuk işçiliği ile mücadele yalnızca bir kurumun değil, tüm toplumun görevidir. Bu sorunu hep birlikte çözebiliriz.”

Kaynak: Haber Merkezi