Tarım ve Orman Bakanlığı, iki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin sahiplerinin rızası olmadan kiralanmasına yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. İşlenmeyen arazilere dair ilk liste 1 Eylül 2025’te açıklanacak, 16 Ekim 2025’te ise ilk kiralamalar yapılacak.
Tarım arazisi sahipleri, gelecek tarım sezonunda üretim yapacaklarını belgelemek için yetkili kurumlara başvurmak zorunda. Eğer 180 gün içinde başvuru yapılmazsa, arazi Bakanlık tarafından üçüncü kişilere kiralanabilecek.
İl ve ilçe tarım müdürlükleri, uydu görüntüleri ve coğrafi bilgi sistemleri ile hangi arazilerin işlenmediğini tespit edecek. Başvuruda bulunmayan arazi sahipleri, ilan listelerinde yer alacak ve toprakları belirlenen rayiç bedel üzerinden tarımsal üretime uygun kişilere sezonluk olarak kiralanacak.
Hangi Araziler Kiralamaya Dahil Edilmeyecek?
- ️ Dikili tarım alanları
- ️ Örtü altı (sera) tarımı yapılan araziler
Bu tür araziler, kiralama uygulaması dışında tutulacak.
- İlk liste ilan tarihi: 1 Eylül 2025
- İlk kiralama tarihi: 16 Ekim 2025
Bu düzenleme, atıl durumdaki tarım arazilerini üretime kazandırmayı ve Türkiye’nin tarımsal üretimini artırmayı amaçlıyor.