YEDAŞ tarafından 3 yıl önce başlatılan proje kapsamında bugüne kadar elektrik direklerine 34 adet özel tasarım leylek yuvası monte edildi. Bu uygulama sayesinde hem leyleklerin yaşam alanları güvence altına alındı hem de enerji iletim hatlarında oluşabilecek arızaların önüne geçildi.
195 Leyleğe Halka Takıldı, Göç Takibi Başladı
Proje kapsamında yalnızca yapay yuva uygulaması değil, aynı zamanda bilimsel izleme de gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar 195 leyleğe halka takılarak göç rotaları ve geri dönüş davranışları izlenmeye başlandı. Böylece bölgedeki leylek popülasyonunun uzun vadeli korunmasına da katkı sağlanıyor.

YEDAŞ: “Doğaya Saygılı Projelerimiz Sürecek”
Konuya ilişkin açıklamada bulunan YEDAŞ Sinop Bölge Müdürü Koray Keseroğlu, “Leyleklerin elektrik direklerine yuva yapması hem onların yaşamını hem de enerji iletimini riske atıyordu. Bu duruma doğaya zarar vermeden çözüm bulmak istedik. Sinop Üniversitesi ile yürüttüğümüz proje kapsamında özel yuvalar sayesinde hem leylekleri koruyor hem de enerji hatlarımızda sürdürülebilirliği sağlıyoruz” dedi. Keseroğlu ayrıca, doğaya ve hayvanlara değer katan projelerin devam edeceğini vurguladı.

Bilimsel Takip Üniversitelerden
Projeye bilimsel destek sağlayan Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Evrim Sönmez, çalışmanın hem doğa hem enerji hem de eğitim açısından çok yönlü katkılar sunduğunu belirtti. Sönmez, “Leyleklere yapılan halka uygulamaları sayesinde göç güzergâhları, geri dönüş süreleri gibi verileri analiz edebiliyoruz. Ayrıca yapay yuvalarla leyleklerin elektrik kaynaklı zarar görmelerinin önüne geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hem Doğa Hem Biz Kazandık”
Cuma Ovası’ndaki köy sakinleri de projeden memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin azalmasının yanı sıra, doğaya duyarlı yaklaşımın da takdir edildiğini belirten köy sakini Nuri Koca, “Leyleklerin güvenliği sağlandı, biz de rahatladık. Bu güzel çalışma için YEDAŞ’a ve üniversiteye teşekkür ediyoruz” dedi.
