Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte otomobillerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sisteminde önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme kapsamında binek otomobiller ile insan taşımak amacıyla üretilen diğer motorlu taşıtlar için asgari maktu ÖTV uygulaması hayata geçirildi.
ASGARİ ÖTV TUTARI 100 BİN TL
Yeni sisteme göre, araç için mevcut kriterlere göre hesaplanan ÖTV tutarı 100 bin liranın altında kalırsa, vergi en az 100 bin lira olarak tahsil edilecek. Hesaplanan vergi bu tutarın üzerinde çıkarsa mevcut oran bazlı sistem uygulanmaya devam edecek.
Düzenleme yalnızca binek otomobilleri kapsarken, ticari araçlar ile motosikletlerin vergilendirilmesinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi.
![]()
ELEKTRŞKLŞ L SINIFI ARAÇLARDA ALT SINIR 30 BİN TL
Üç ve dört tekerlekli bazı elektrikli araçlar ile ATV'leri kapsayan L sınıfı taşıtlarda ise elektrik motor gücü 4 kilovat ve üzerinde olanlar için asgari maktu vergi tutarı 30 bin lira olarak belirlendi.
Elektrik motor gücü 4 kilovatın altında kalan araçlar, içten yanmalı L sınıfı araçlar, iki tekerlekli motosikletler ile traktörler ise düzenleme kapsamı dışında bırakıldı.
CUMHURBAŞKANINA GENİŞ YETKİ VERİLDİ
Kanunla birlikte Cumhurbaşkanına, belirlenen asgari maktu vergi tutarlarını yeniden değerleme oranı dikkate alınarak 10 katına kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi tanındı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın değerlendirmesine göre, mevcut piyasada satılan araçlarda hesaplanan ÖTV tutarları zaten belirlenen asgari sınırların üzerinde bulunuyor. Bu nedenle yeni düzenlemenin kısa vadede araç fiyatları veya ödenecek vergiler üzerinde doğrudan bir artış oluşturması beklenmiyor.
Düzenlemenin, ilerleyen dönemde sektörde yaşanabilecek fiyat değişimleri ve rekabet koşullarına karşı hızlı müdahale imkânı sağlamak amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.




