Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ”de önemli değişiklikler yaptı.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, KOBİ’lere devlet destekli ticari alacak sigortası sağlanması için üst sınırı 500 milyon TL olan ciro şartı 1 milyar TL’ye çıkarıldı.
Bu kapsamda, “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliği”nde tanımlanan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço rakamları dikkate alınacak.

PRİM HESAPLAMA VE TEMİNAT TUTARLARINDA YENİ DÖNEM
Yeni tebliğe göre, prim hesabı, işletmelerin beyan ettiği ve son mali yıldaki vadeli satışlardan elde ettikleri ciro tutarına göre yapılacak.
Düzenlemeyle birlikte 500 milyon 1 lira ile 1 milyar lira arası ciroya sahip işletmeler için vadeye göre prim katsayıları belirlendi. Buna göre:
- 120 güne kadar vadede prim katsayısı %0,17,
- 180 güne kadar vadede %0,23,
- 240 güne kadar vadede %0,30,
- 360 güne kadar vadede %0,45 olacak.
Ayrıca azami teminat tutarı, net primin 30 katı olarak uygulanacak.
AZAMİ ALICI LİMİTLERİNDE DEĞİŞİKLİK
Vadeli satışlardan elde edilen ciro ve azami limitlerde de düzenleme yapıldı.
Yeni tabloya göre, 1 milyar TL’ye kadar olan vadeli satışlar için alıcı başına azami alıcı limitleri 300 bin lira ile 4,5 milyon lira arasında değişecek.
Bu değişiklikle birlikte, KOBİ’lerin ticari alacaklarını güvence altına alma imkanları genişletilirken, finansal sürdürülebilirlik açısından daha kapsayıcı bir sigorta sistemi oluşturuldu.





