Samsun Valiliği, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde, yerel düzeydeki 23 afet grubunun görev ve sorumluluklarını güçlendirmeye yönelik eğitim ve toplantılara hız kesmeden devam ediyor. Son toplantıda, afet sırasında elektrik ve doğalgaz gibi enerji hatlarının hızlı bir şekilde onarılması ve hizmetlerin sürdürülmesi adına önemli stratejiler ele alındı.
Afet Enerji Grubu Eğitimi: Kritik Adımlar İçin Hazırlık
Toplantının odak noktasında, afet bölgesindeki enerji altyapılarının acil onarımı ve hizmetlerin hızlıca normale dönmesi için atılacak adımlar vardı. Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ) Samsun İl Koordinatörlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen bu eğitimde, enerji hatlarının acil onarımı, mobil jeneratör ve seyyar aydınlatma gibi geçici çözümler sunulması gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, kritik enerji tesislerinin hızlıca devreye alınabilmesi için gereken önlemler de tartışıldı.
Afet Enerjisi: Can ve Mal Kaybını Önlemek İçin Kritik
Toplantıda, afet ve acil durumlarda enerji kesintilerinin yarattığı risklerin en aza indirilmesi için gerekli koordinasyonun sağlanması gerektiği vurgulandı. Samsun’daki yerel enerji çözümleri, sadece afet anında değil, afet sonrasında da hızlıca devreye girecek şekilde planlanıyor. Geçici barınma alanlarının aydınlatılması, ısıtma ve soğutma tesislerinin enerjiye erişimi gibi kritik meseleler üzerinde duruldu. Ayrıca, operasyonel araç ve ekipmanlar için yakıt desteği sağlanarak, kesintisiz bir enerji akışının sürdürülmesi amaçlanıyor.
Afet Sonrası Hızlı Müdahale İçin Koordinasyon Önemli
Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş'un katılımıyla düzenlenen toplantıda, Afet Enerji Grubu’nun yerel düzeydeki çözüm ortakları ve kurumlarla iş birliği yaparak, afet sonrası enerjiyle ilgili temel ihtiyaçların hızlı bir şekilde karşılanabilmesi adına daha etkin bir koordinasyon sağlanması gerektiği belirtildi. Bu tür eğitimlerin, olası bir afet durumunda hazırlıklı olmayı sağlamak ve kayıpları en aza indirmek adına önemli olduğu ifade edildi.