Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerinin kahverengi kokarca zararlısına karşı zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlaması gerektiğini bildirdi.
Kahverengi Kokarca ile Entegre Mücadele Programı Sürdürülüyor
Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), tarımsal üretimde özellikle fındıkta ciddi verim ve kalite kayıplarına yol açıyor. Bu zararlıya karşı yürütülen mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı kapsamında, 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda gerçekleştiriliyor.
Zararlının Kışlaklardan Çıkışı Devam Ediyor
Kahverengi kokarca, günlük sıcaklık ortalaması 12,5°C’ye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başlıyor ve bu süreç sıcaklık ortalaması 17°C’ye ulaşana kadar devam ediyor. Uzmanlar, zararlının büyük ölçüde kışlaklardan çıktığını ancak iklim koşullarına bağlı olarak çıkışların sürdüğünü belirtiyor.
İlk Kimyasal Mücadele İçin Eşik Değeri: 10 Ocakta 5 Ergin
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“İlimizde fındık üreticileri, 15 Haziran’a kadar bahçelerinde yapacakları kontrollerde, teknik talimat gereği zararlı popülasyonu mücadele eşiğine ulaştığında (10 ocakta 5 ergin), ruhsatlı bitki koruma ürünleri (BKÜ) ile kaplama ilaçlama şeklinde birinci ilaçlamayı gerçekleştirmelidir.”
Koordineli Mücadele Etkinliği Artırıyor
Sağlam, kimyasal mücadelenin komşu bahçelerle koordineli olarak yapılmasının önemine dikkat çekti.
“Tüm üreticiler, yapılan kontroller sonucunda mücadele eşiğine ulaşan bahçelerde zaman kaybetmeden kimyasal mücadeleye başlamalıdır. Bu mücadelede sadece ruhsatlı BKÜ’ler kullanılmalıdır” dedi.