usd
38,0023
eur
41,2074
gbp
49,4559
gram-altin
3.674,55
btc-USD
87.577,46
ethereum-USD
2.088,53
Gazete Arena Samsun Haber Kar Yağışı Ladik Gölü'ne Yetmedi !

Kar Yağışı Ladik Gölü'ne Yetmedi !

Samsun’da etkili olan yoğun kar yağışı, yazın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ladik Gölü’nün su seviyesini artırdı. Ancak uzmanlara göre göldeki doluluk oranı hâlâ yetersiz

Samsun’un doğa harikalarından biri olan ve yüzen adalarıyla ünlü Ladik Gölü, kış aylarında etkili olan kar yağışıyla birlikte su seviyesinde artış yaşadı. Yazın su seviyesi 1 metrenin altına kadar düşen göl, kar yağışlarıyla yüzde 21,6 doluluk oranına ulaştı. Ancak uzmanlar, bu seviyenin gölün ekosistemi ve tarımsal sulama için yeterli olmadığını belirtiyor.

“Yüzde 20’lik Artış Var Ama Yeterli Değil”

Göldeki su seviyesini değerlendiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, kar yağışlarının Ladik Gölü'nün su seviyesinde yüzde 20’lik bir artış sağladığını ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Bahadır, “Karın erimesiyle yüzde 5-10’luk bir artış daha öngörülebilir ancak gölün sağlıklı seviyelere ulaşabilmesi için bahar yağışlarının yoğun olması gerekiyor” dedi.

Ladik Gölü Kuruma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'ndeki en önemli doğal göllerinden biri olan 870 hektarlık Ladik Gölü, yaz aylarında su seviyesinin düşmesiyle kuruma noktasına gelmişti. En derin noktası 1 metrenin altına inen göl, balık popülasyonu ve ekosistemi için büyük bir tehdit oluşturmuştu. Kış aylarında gelen kar yağışı, göl seviyesinde bir artış sağlasa da uzmanlara göre bu hâlâ yeterli değil.

“Bahar Yağışları Göl İçin Kritik Öneme Sahip”

Doç. Dr. Muhammet Bahadır, göl seviyesinin normale dönmesi için bahar yağışlarının büyük önem taşıdığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ladik Gölü, Orta Karadeniz'in önemli tatlı su kaynaklarından biri. Son yıllarda artan kuraklık ve su kullanımına bağlı olarak göl iyice sığlaştı. Kar yağışlarıyla bir yükselme oldu ancak gölün ortalama derinliğinin 3-4 metreye ulaşması lazım. Kar yağışlarının tamamı henüz erimediği için yüzde 5-10’luk bir artış daha bekleniyor. Ancak asıl beklentimiz nisan ve bahar yağışları. Eğer bölgemizde bahar yağışları yoğun olursa, Ladik Gölü istenen seviyeye ulaşabilir. Ayrıca gölü besleyen akarsuların akışının artması da su seviyesini yükseltecek.”

Uzmanlara göre, göl seviyesinin artması tarımsal sulama ihtiyacını karşılayacak, balık popülasyonunu koruyacak ve Ladik Gölü’nün doğal yapısını sürdürülebilir hâle getirecek. Bahar yağışlarının yetersiz olması durumunda ise gölde kuruma tehlikesi yeniden gündeme gelebilir.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *